Poleg marฤevk, so mavrahi prve gobe, ki jih nabiramo zgodaj spomladi. Spadajo med naลกe najokusnejลกe gobe, pripravljamo jih na veฤ naฤinov, odliฤni so tudi v kremni omaki.
Sestavine
- 400 g mavrahov
- 1 drobno nasekljana ฤebula
- 2 stroka ฤesna
- 1/2 ลพliฤke ฤrnega popra
- 1 ลพliฤka soli
- 1 ลพliฤka nasekljanega peterลกilja
- 100 ml juลกne osnove
- 150 ml sladke smetane
- 1 ลพlica olivnega olja
- 1 ลพlica masla
Priprava
1V veliko skledo natoฤimo mrzlo vodo in ji primeลกamo eno veliko ลพlico soli. Mavrahe malo oฤistimo in potopimo v vodo s soljo. Namakamo 20-25 minut, da vse ลพuลพelke priplavajo na povrลกje. Nareลพemo jih na poljubno velike kose.
2V ponvi segrejemo oljฤno olje in na njem pocvremo ฤebulo. Praลพimo nekaj minut, ko postekleni dodamo nasekljan ฤesen in peterลกilj, praลพimo ลกe minutko in dodamo oฤiลกฤene in narezane mavrahe. Pokrijemo in duลกimo pet minut, vmes veฤkrat premeลกamo, nato jih zalijemo z vroฤo juลกno osnovo.
3Po petih minutah prilijemo ลกe sladko smetano, popopramo, poskusimo, ฤe je dovolj slano in kuhamo ลกe 2-3, oziroma toliko ฤasa, dokler je doseลพemo ลพelene gostote omake.
4Postreลพemo s krompirjem v kosih.