Ocvirkov kruh

Znam svetuje

Kruh, ki je znamenit po tem, da se kar topi v ustih.

Sestavine

  • 800 g mehke bele moke
  • 400 ml mlaฤnega mleka
  • 1 kocka sveลพega kvasa
  • 1 ลพliฤka sladkorja
  • 2 ลพliฤki soli
  • 200 g ocvirkov
  • 200 g slanine
  • 100 g svinjske masti
  • 2 ลพlici oljฤnega olja za premaz

Priprava

1Pripravimo kvasec. V decilitru mlaฤnega mleka raztopimo sladkor, dodamo ลพliฤko moke in nadrobimo kvas. Pustimo, da vzhaja pribliลพno 15 minut.

2Moko presejemo v veฤjo skledo, v kateri bomo mesili testo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo kvasec, preostalo mleko, na rob pa potresemo sol in razporedimo mast. Testo dobro pregnetemo. Najprej lahko uporabimo elektriฤni meลกalnik in meลกamo, dokler testo samo ne zaฤne odstopati od posode. Gnetemo ลกe na roke toliko ฤasa, da se ne lepi veฤ.

3Oblikujemo hlebฤek in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo na toplem vzhajati pribliลพno pol ure, da naraste na dvojni volumen. Med vzhajanjem ocvirke malo popraลพimo na svinjski masti, slanino pa nareลพemo na kockice.

4Vzhajano testo razvaljamo pribliลพno na 1/2 cm debelo. Po njem razporedimo ocvirke in slanino, malo pokapamo z maลกฤobo v kateri smo cvrli ocvirke in zavijemo kot potico. Postavimo ga v pekaฤ in pustimo vzhajati ลกe pribliลพno pol ure.

5Vzhajanega premaลพemo z oljฤnim oljem in damo v predgreto peฤico na 200ยฐC za pribliลพno 10 minut. Po tem ฤasu zniลพamo temperaturo na 180ยฐC in peฤemo ลกe 45 min. ฤŒe se skorja preveฤ hitro peฤe oziroma prehitro postaja rjava, pokrijemo s peki papirjem.

6Peฤenega vzamemo iz pekaฤa in malo ohladimo. Najboljลกi je ลกe mlaฤen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite