Kruh, ki je znamenit po tem, da se kar topi v ustih.
Sestavine
- 800 g mehke bele moke
- 400 ml mlaฤnega mleka
- 1 kocka sveลพega kvasa
- 1 ลพliฤka sladkorja
- 2 ลพliฤki soli
- 200 g ocvirkov
- 200 g slanine
- 100 g svinjske masti
- 2 ลพlici oljฤnega olja za premaz
Priprava
1Pripravimo kvasec. V decilitru mlaฤnega mleka raztopimo sladkor, dodamo ลพliฤko moke in nadrobimo kvas. Pustimo, da vzhaja pribliลพno 15 minut.
2Moko presejemo v veฤjo skledo, v kateri bomo mesili testo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo kvasec, preostalo mleko, na rob pa potresemo sol in razporedimo mast. Testo dobro pregnetemo. Najprej lahko uporabimo elektriฤni meลกalnik in meลกamo, dokler testo samo ne zaฤne odstopati od posode. Gnetemo ลกe na roke toliko ฤasa, da se ne lepi veฤ.
3Oblikujemo hlebฤek in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo na toplem vzhajati pribliลพno pol ure, da naraste na dvojni volumen. Med vzhajanjem ocvirke malo popraลพimo na svinjski masti, slanino pa nareลพemo na kockice.
4Vzhajano testo razvaljamo pribliลพno na 1/2 cm debelo. Po njem razporedimo ocvirke in slanino, malo pokapamo z maลกฤobo v kateri smo cvrli ocvirke in zavijemo kot potico. Postavimo ga v pekaฤ in pustimo vzhajati ลกe pribliลพno pol ure.
5Vzhajanega premaลพemo z oljฤnim oljem in damo v predgreto peฤico na 200ยฐC za pribliลพno 10 minut. Po tem ฤasu zniลพamo temperaturo na 180ยฐC in peฤemo ลกe 45 min. ฤe se skorja preveฤ hitro peฤe oziroma prehitro postaja rjava, pokrijemo s peki papirjem.
6Peฤenega vzamemo iz pekaฤa in malo ohladimo. Najboljลกi je ลกe mlaฤen.