Omaka z jajčevci – caponata

Morda vas zanima

- Oglas -

Caponata je še ena značilna sicilijanska jed, sočna in okusna, mešanica ocvrte zelenjave, prepražene s sladkorjem in kisom, ki ji dajeta značilen sladko-kisel okus.

Sestavine

  • 500 g jajčevcev
  • 150 g češnjevega paradižnika
  • 100 g sesekljane čebule
  • 100 g zelene
  • 50 g kaper v slanici
  • 2 jušni žlici vinskega kisa
  • 4 žlice paradižnikove mezge
  • 80 g zelenih oljk – razkoščičenih
  • 50 g popraženih pinjol
  • 1 jušna žlica sladkorja
  • sol
  • oljčno olje
  • olje za cvrtje
  • šopek sveže bazilike

Postopek

1Jajčevce narežemo na kocke, posolimo in pustimo slabo uro, da sami spustijo vodo, nato jih s papirnato brisačko dobro obrišemo.

2Steblo zelene narežemo na majhne koščke, češnjev paradižnik razpolovimo. Oljke narežemo na kolobarje.

V ponvi segrejemo olje za cvrtje in v njem pečemo jajčevce toliko časa, da postanejo zlato-rjavi. Pečene vzamemo iz olja in jih dobro odcedimo.

3V večjo ponev damo dve žlici oljčnega olja in na njem dve minuti pražimo nasekljano čebulo. Dodamo paradižnikovo mezgo in ob stalnem mešanju pražimo minuto.

 4V ponev stresemo še oljke, zeleno in češnjeve paradižnike. Na zmerni temperaturi kuhamo tri minute. Nato dodamo še ocvrte jajčevce.

5Prilijemo kis, sladkor, temperaturo povišamo, posolimo in dodamo še popražene pinjole.

6Dušimo še pet minut in naša caponata je pripravljena. Okrasimo jo s svežo baziliko.

 7Postrežemo jo lahko s svežim kruhom in ponudimo kot predjed, lahko tudi kot prilogo k mesu ali ribam. Odlična je v sendvičih, picah, fokačah ali jo pa enostavno zmešamo s hladnimi testeninami in uživamo.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -