Brokolijeva pita

Znam svetuje

Včasih, ko si želim pripraviti res dobro kosilo in to brez mesa, je najboljše, kar mi pade na pamet, zelenjavna pita. Krhko testo, nadevi iz različne zelenjave, sirov in začimb, s tem nikoli ne zgrešim. Tale je z brokolijem in seveda sirom.

Sestavine

  • 1/2 kg brokolijevih cvetov
  • 2 jajci
  • 3 dcl smetane za kuhanje
  • 100 g sira – edamec
  • 200 g moke
  • 150 g masla
  • sol
  • poper
  • šopek peteršilja
  • muškatni orešček

Postopek

1Moko presejemo na delovno površino, na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo eno jajce, na obod pa narežemo zmehčano maslo. Malo posolimo in s hladnimi rokami, na hitro zgnetemo testo, če je presuho dodamo nekaj žlic mrzle vode. Pečico predgrejemo na 180 °C.

2Okroglo tvorilo namastimo z maslom in pa dnu razporedimo 3/4 testa. Z vilicami ga nekajkrat preluknjamo. Pečemo 10 minut.

3Brokoli razdelimo na cvetke in jih skuhamo na sopari. V posodi zmešamo smetano za kuhanje z enim jajcem, posolimo, popopramo, damo še malo muškatnega oreščka in začimbe po okusu. Sir naribamo. Pečeno testo vzamemo iz pečice, pustimo da se malo ohladi. Iz preostanka testa naredimo svaljek in ga pritisnemo na obod pekača, tako da naredimo 3 cm visok rob.

5Na testo najprej razporedimo brokoli, potresemo s sesekljanim peteršiljem in zalijemo s smetano. Po vrhu potresemo še nariban sir. Pečemo še približno pol ure, in postrežemo s sezonsko solato. Preden postrežemo, posujemo s svežo baziliko.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite