Za dobre jedi si je vฤasih treba vzeti veฤ ฤasa.
Sestavine
Testenine
- 500 g testenin
- 350 g mletega mesa (meลกano govedina in svinjina)
- 1 velika ฤebula
- 50 g gavde
- olje
- sol
- beli poper v zrnu
Beลกamel
- 3 dl mleka
- 3 dl smetane za kuhanje
- 50 g gavde
- 30 g masla
- 2 ลพlici moke
- sol
- beli poper v zrnu
Postopek
1ฤebulo olupimo in drobno sesekljamo. Pristavimo vodo. V ponvi segrejemo olje, na katerem popraลพimo ฤebulo, da postekleni. Dodamo mleto meso in ga prepraลพimo, da spremeni barvo. Sir drobno naribamo. Ko voda zavre, jo posolimo in nato vanjo stresemo testenine, ki jih kuhamo toliko ฤasa kot piลกe na ลกkatli.
Beลกamel
2V ponvi razpustimo maslo, na katerem med meลกanjem prepraลพimo moko. Pazimo, da se moka ne obarva. Prilijemo hladno mleko in tekoฤino med konstantnim meลกanjem z metlico. Poฤakamo, da zavre. Ko zavre, prilijemo smetano in polovico naribanega sira. Odstavimo in zaฤinimo s soljo in sveลพe mletim poprom.
3Peฤico segrejemo na 220ยฐC. Testenine odcedimo in zmeลกamo s prepraลพenim mesom. Meลกanico stresemo v viลกji ognjevaren pekaฤ. Prelijemo jih z beลกamelom. Z ลพliฤko omogoฤimo, da se omaka razporedi med testenine z mesom, pri ฤemer pazimo, da nekaj omake prekriva testenine in meso. Potresemo s preostalim naribanim sirom in postavimo v segreto peฤico, da se jed po vrhu lepo zapeฤe.