Pehtranova potica

Morda vas zanima

Potica je slovenska posebnost, mehko sladko testo z okusnimi nadevi, med njimi sicer kraljuje orehova potica, ampak tudi tale pehtranova ni od muh.

Sestavine

Testo

• 700 g gladke bele moke za vzhajano testo
• 100 g masla
• 100 g sladkorja
• 4 rumenjaki
• 50 g kvasa
• žlička soli
• 1 vrečka vaniljevega sladkorja
• naribana lupinica 1 neškropljene pomaranče
• 1/2 litra mleka

Nadev

  • 70 g masla
  • 1dl kisle smetane
  • 200 g pasirane skute
  • 4 beljake
  • 120 g sladkorja
  • 2 večja šopka pehtrana
  • malo kruhovih drobtinic po potrebi

Postopek

1Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo žličko sladkorja in približno 2 decilitra mlačnega mleka. Malo premešamo in pustimo, da kvas vzhaja.

2V manjšo skledo damo rumenjake, sol, raztopljeno maslo, sladkor, vaniljev sladkor in 2 decilitra mlačnega mleka. Z električnim mešalnikom mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Dodamo še pomarančno lupinico in še malo premešamo.

3Ko je kvas vzhajal, pričnemo mesiti testo. Najlažje nam bo, če uporabimo mešalnik z nastavkom za gnetenje. Če ga nimamo, stepamo s kuhalnico. Med mešanjem počasi prilivamo jajčno zmes. Gnetemo toliko časa, da dobimo gladko, mehko in zračno testo, ki se ne sme lepiti na prste. Po potrebi dolivamo preostalo mleko.

4Testo stresemo na pomokano desko, naredimo hlebček, ga pomokamo po vrhu, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati eno uro, da naraste na dvojno količino.

5Medtem pripravimo nadev. Skuti dodamo kislo smetano, sladkor in sesekljan pehtran, dobro premešamo. Iz beljakov stepemo trd sneg, lahko mu dodate ščepec soli in žlico mrzle vode, bo lažje. Sneg nežno vmešamo v pehtranovo maso. Nadev mora biti lepo mazljiv, če je preredek, mu dodamo žlico ali dve drobtin.

6Vzhajano testo razvaljamo na prst debelo. Premažemo ga s stopljenim maslom in enakomerno namažemo z nadevom. Testo tesno zvijemo in oblikujemo okrogel štrukelj. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo potico. Na toplem jo pustimo vzhajati toliko časa, da se njen volumen podvoji, približno eno uro. Ko potica dovolj vzhaja, jo večkrat prebodemo s pletilko, da spusti zrak, ki se je nabral med vzhajanjem. Pomembno je, da jo prebodemo skozi in skozi, da se ne bo delila na plasti. Premažemo jo s stepenim beljakom  in postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 170°C. Pečemo jo 50-60 minut, dokler ni skorja lepo zlato rjava.

7Pečeno potico vzamemo iz pečice in jo nekaj časa pustimo v pekaču. Nato jo obrnemo na desko in potresemo s sladkorjem v prahu. Preden jo narežemo, počakamo, da se povsem ohladi.

Prejšnji članekPljučnik
Naslednji članekRed velvet torta
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -