Prihajajo prazniki in velikokrat nimamo ideje, s čim bi posladkali svoje najdražje. Tale božična sladica je naš recept. Priprava je precej enostavna, le nekaj več časa vam bo vzela.
Priprava
Strjenka
- 250 ml sladke smetane
- 200 ml mleka
- 30 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 5 listov želatine
- Vaflji:
- 160 g moke
- 250 ml mleka
- 40 g stopljenega masla
- 1 jajce
- ščep soli
- 1 žlička suhega kvasa
Nadev
- 100 g jagod (lahko zmrznjene)
- 50 g sladkorja
- sok polovice limone
Sestavine
1Jagode zmešamo s sladkorjem in limoninim sokom, malo pokuhamo in dodamo listič želatine, da se lažje strdi. Maso ohladimo, jo nalijemo v modelčke za led in damo v zamrzovalnik.
2Želatino namočimo v hladno vodo. Smetano, mleko in sladkor damo v posodo in kuhamo toliko časa, da zavre. Nato odstavimo. Želatino ožamemo in jo raztopimo v malo ohlajeni kuhani smetani.
3Posodice zmočimo s hladno vodo in vanje vlijemo maso, malo ohladimo, zatem vanje potisnemo zmrznjen jagodni pire. Postavimo v hladilnik, da se strdi.
4Iz sestavin za vaflje naredimo maso, dobro jo premešamo. V pekaču za vaflje spečemo štiri vaflje, damo jih na krožnik in nanje zvrnemo ohlajeno strjenko z jagodno sredico. Res je s to sladico malo več dela, je pa nekaj posebnega.