Osnovna rjava omaka

Morda vas zanima

- Oglas -

Osnovna rjava omaka.

Sestavine

  • 250 g maščobe (olje ali mast)
  • 3 kg drobno nasekanih mešanih kosti
  • 500 g mesnih obrezkov (kožic ali kit)
  • 250 g kožic slanine ali gnjatnih obrezkov
  • 500 g mešane jušne zelenjave
  • 250 g čebule
  • zelišni šopek
  • 7 l rjavega fonda
  • 100 g paradižnikove mezge
  • 2,5 dl belega vina
  • 600 g rjavega prežganja ali 400 g moke za pomokanje
  • začimbe

Priprava

1Kosti nasekamo na kose v velikosti oreha. Na maščobi jih enakomerno rjavo prepražimo. Dodamo očiščeno, neolupljeno in na večje kose narezano jušno zelenjavo ter jo pražimo s kostmi vred. Dodamo kolobarje narezano čebulo. Pražimo, da čebula zarumeni. Končno vse skupaj pomokamo, moko z drugimi sestavinami vred pražimo do rumene barve.

2Primešamo paradižnikovo mezgo in jo na hitro prepražimo. Prilijemo povsem ohlajen rjavi fond in premešamo. Če ne pomokamo, dodamo mrzlo vodo, razmešano prežganje in kuhamo od 3 do 4 ure. Proti koncu kuhanja omako razmastimo. Dodamo še vse začimbe, zeliščni šopek in vino.

3Ko dobro prevre, omako precedimo. Kadar omako vežemo s škrobom, jo z njim podmetemo, ko je že precejena. Nato naj počasi vre še 10 minut.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -