Osnovna rjava omaka

Znam svetuje

Osnovna rjava omaka je nepogrešljiv element mnogih kulinaričnih mojstrovin, ki se prepleta z globokimi okusi in aromami. Priprava te okusne omake zahteva nekaj truda in ljubezni do kuhanja, vendar pa je rezultat vsekakor vreden vsakega trenutka.

Ta recept, ki ga bomo delili z vami, vas bo popeljal skozi korake ustvarjanja osupljivo bogate rjave omake, ki bo vašim jedem dodala izjemno dimenzijo okusa.

Sestavine za osnovno rjavo omako

  • 250 g maščobe (olje ali mast)
  • 3 kg drobno nasekanih mešanih kosti
  • 500 g mesnih obrezkov (kožic ali kit)
  • 250 g kožic slanine ali gnjatnih obrezkov
  • 500 g mešane jušne zelenjave
  • 250 g čebule
  • zelišni šopek
  • 7 l rjavega fonda
  • 100 g paradižnikove mezge
  • 2,5 dl belega vina
  • 600 g rjavega prežganja ali 400 g moke za pomokanje
  • začimbe

Postopek

1Kosti nasekamo na kose v velikosti oreha. Na maščobi jih enakomerno rjavo prepražimo.

2Dodamo očiščeno, neolupljeno in na večje kose narezano jušno zelenjavo ter jo pražimo s kostmi vred. Dodamo kolobarje narezano čebulo. Pražimo, da čebula zarumeni.

3Končno vse skupaj pomokamo, moko z drugimi sestavinami vred pražimo do rumene barve.

4Primešamo paradižnikovo mezgo in jo na hitro prepražimo. Prilijemo povsem ohlajen rjavi fond in premešamo. Če ne pomokamo, dodamo mrzlo vodo, razmešano prežganje in kuhamo od 3 do 4 ure.

5Proti koncu kuhanja omako razmastimo. Dodamo še vse začimbe, zeliščni šopek in vino.

6Ko dobro prevre, omako precedimo.

7Kadar omako vežemo s škrobom, jo z njim podmetemo, ko je že precejena. Nato naj počasi vre še 10 minut.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite