Grahova omaka

Znam svetuje

Grahova omaka je okusna, kremasta in bogata z beljakovinami, kar jo naredi privlačno jed v številnih kuhinjah, z dodatkom maskarpone sira ali mehkega sira pa dobi kremasto teksturo in okus.

Grahova omaka in njen okus

Grahova omaka prinaša nežno kremasto omako s polnim okusom graha in rahlimi notami česna. Maslo in sladka smetana dodata bogatost in mehkobo, medtem ko maskarpone ali mehki sir prispevata k rahli kislosti in še bolj kremasti teksturi. Aromatiziranje z muškatnim oreščkom in sušeno jušno zelenjavo obogati okus grahove omake, ki je uravnotežen s pravšnjim dodatkom soli in popra. Skupaj ustvari harmonično omako, ki bo dodala prefinjenost in okus k različnim jedem.

Grahovo omako lahko uporabite na različne načine:

  1. Kot priloga k mesu:
    • Omako postrezite kot prilogo k pečenemu piščancu, puranu, teletini ali drugemu mesu. Preprosto jo prelijte preko mesa ali jo servirajte ob mesu.
  2. Za testenine:
    • Omaka je odlična za preliv testenin, kot so špageti, tagliatelle ali fettuccine. Prelijte kuhane testenine z omako in dobro premešajte.
  3. Kot namaz:
    • Uporabite grahovo omako kot namaz na toastu ali kruhu za okusen sendvič.
  4. Kot preliv za zelenjavo:
    • Omako uporabite kot preliv za zelenjavne jedi, kot so kuhana zelenjava, pečen krompir ali bučke.
  5. V rižoti:
    • Dodajte omako v rižoto med kuhanjem za dodaten okus in kremasto teksturo.
  6. Pri pripravi polnjenih jedi:
    • Uporabite omako za polnjenje zelenjave, kot so paprike, paradižniki ali bučke.
  7. Kot pomako:
    • Ohlajeno omako uporabite kot pomako (dip) za sveže zelenjavne palčke, krekerje ali tortilja čips.

Prehranska vrednost grahove omake

Vrednost za celoten recept:

  • Energijska vrednost: približno 1235 kcal
  • Beljakovine: približno 23 g
  • Ogljikovi hidrati: približno 60 g
    • Sladkorji: približno 7 g
  • Maščobe: približno 104 g
    • Nasičene maščobe: približno 61 g
    • Mononenasičene maščobe: približno 27 g
    • Polinenasičene maščobe: približno 4 g
  • Holesterol: približno 305 mg
  • Vlaknine: približno 15 g
  • Sol: približno 693 mg

Grahova omaka je hranljiva jed z zmerno količino beljakovin, vlaknin in zdravih maščob iz graha, obogatena s kalcijem in beljakovinami iz sladke smetane ter elementi, kot so česen in muškatni orešček, ki dodajo raznolikost in okus. Kljub temu je treba paziti na visoko vsebnost maščob in holesterola, zato je priporočljivo uživati v zmernih količinah kot del uravnotežene prehrane.

Sestavine za grahovo omako

  • 400 g graha (iz konzerve)
  • 1 žlico masla
  • 3 stroke česna
  • 2 dl sladke smetane
  • 1 žlica maskarpone sira (če ga nimate, uporabite mehki sir)
  • 1 žlica sušene jušne zelenjave
  • poper
  • muškatni orešček
  • sol
  • 1 dl vroče vode
  • indijski oreščki po želji (celi ali mleti)

Postopek

1Maslo razpustite na vroči ponvi in mu dodajte nasekljan česen. Popražite ga le toliko, da zadiši in dodajte odcejen grah.

2Premešajte in dodajte jušno zelenjavo, muškatni orešček in poper. Prilijte sladko smetano, po malem dodajajte vročo vodo, da bo omaka gosta ravno toliko, kot želite. Dobro premešajte in dodajte maskarpone sir.

3Kuhajte toliko, da se omaka nekoliko zreducira, zgosti. S paličnim mešalnikom zmiksajte grah, da postane omaka kremasta. Posolite in po potrebi še malo pokuhajte, če je omaka preveč tekoča. Dodajte še pest mletih ali celih indijskih oreščkov.

4Grahova omaka je tako pripravljena kot priloga ali omaka.

Če te zanima …

… kako izboljšati ta recept:

Sveža zelišča: Dodajte sveža zelišča, kot so svež peteršilj, koper, bazilika ali drobnjak, za svežino in bolj kompleksen okus.

Sveža zelenjava: Dodajte svežo zelenjavo, kot so kuhana korenčka, grah ali šparglji, za več teksture in barvitosti.

Limonin sok ali lupinica: Dodajte nekaj kapljic limoninega soka ali naribane limonine lupinice za osvežitev okusa.

Dišavnice: Uporabite začimbe, kot so kumina, koriander ali curry, za eksotičnejši okus.

Ingver: Dodajte malo naribanega ingverja za pikantnost in dodaten okus.

Paradižnik: Dodajte nekaj nasekljanega paradižnika ali paradižnikove mezge za bogatejši okus in barvo.

Kokosovo mleko: Nadomestite del sladke smetane z kokosovim mlekom za okusno kokosovo noto.

Grški jogurt: Dodajte malo grškega jogurta za dodatno kremoznost in beljakovine.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite