Vloženi feferoni

Znam svetuje

Domači vloženi feferoni so klasična pikantna shranka, ki prinese okus poleti tudi v hladnejše dni. Vlaganje feferonov je preprost in preverjen način, kako shraniti pekoče in nepekoče feferone za vse leto. Odlično se podajo k me>snim jedem, narezkom, burgerjem ali enolončnicam.

Sestavine za domače vložene feferone (približno za 4 kozarce)

  • 1 kg feferonov (ločeno pekoče in nepekoče)
  • 4 dl kisa za vlaganje
  • 12 dl vode
  • 4 žličke soli
  • 4 žličke sladkorja
  • 10–12 strokov česna
  • 8 lovorjevih listov
  • 1 žlica črnega popra v zrnu
  • po želji vejice kopra ali peteršilja za aromo

Postopek vlaganja feferonov

1Oprane in osušene feferone previdno zložite v sterilizirane kozarce. Vmes dodajte česen, lovor in poper za bogatejši okus.

2V loncu zavrite vodo, kis, sol in sladkor. Ko mešanica zavre, jo takoj prelijte čez feferone v kozarcih. Poskrbite, da bodo feferoni popolnoma prekriti s tekočino.

3Kozarce zaprite s sterilnimi pokrovčki in jih za 5 minut obrnite na glavo. Nato jih postavite pokonci, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite, da se počasi ohladijo.

Nasveti za popolne vložene feferone

• Feferone pred vlaganjem preluknjajte z vilico, da bodo bolje vpili marinado.
• Kozarce in pokrovčke vedno sterilizirajte (v pečici ali vreli vodi).
• Po želji dodajte semena gorčice, koriandra ali koper za dodatno aromo.
• Ne pretiravajte s sladkorjem – feferoni morajo ostati pikantni, ne sladki.
• Kozarce hranite v temnem in hladnem prostoru; po odprtju v hladilniku.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako dolgo zdržijo vloženi feferoni?

Če so kozarci dobro sterilizirani in pravilno zaprti, lahko vloženi feferoni zdržijo 12–18 mesecev. Po odprtju jih hranite v hladilniku in porabite v nekaj tednih.

Ali lahko uporabim druge vrste paprike?

Seveda. Po istem postopku lahko vlagate tudi jalapeño, čilije ali slajše paprike. Razmerje kisa, vode, soli in sladkorja ostaja enako.

Ali moram feferone prej kuhati?

Ni potrebno. Surove feferone prelijemo z vročo marinado, s čimer ohranijo hrustljavost in svežino.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite