Kavna granita

Znam svetuje

Italija je znana tudi po svojih odliฤnih sladoledih in neverjetnih granitah.  Natanฤneje Sicilija je domovina granite. ฤŒe boste kdaj dopustovali tam, si za zajtrk privoลกฤite kavno granito s stepeno sladko smetano in brioลกem.

Sestavine

  • 160 ml moฤne ฤrne kave
  • 20 g sladkorja
  • 85 ml vode
  • 1 ลพliฤka vaniljevega ekstrakta
  • 100 smetane za stepanje
  • 1 ลพlica kakava v prahu

Postopek

1V posodi za kuhanje ekspres kave (kafetiera) skuhamo kavo. Prelijemo jo v veฤjo posodo, da se ohladi.

2V lonec nalijemo vodo, dodamo sladkor in kuhamo, da se sladkor popolnoma raztopi. Odstavimo z ognja in ohladimo.

3Ohlajeno kavo in vaniljo zlijemo v ohlajen sirup, oboje damo v neproduลกno zaprto posodo in postavimo za 5 ur v zamrzovalnik. Vsake pol ure temeljito premeลกamo in z ลพlico drobimo led, ki se naredi na vrhu in ob straneh posode.

4Po ลกestih urah granito vzamemo iz zamrzovalnika in jo pustimo 15 minut poฤivati. Nato temeljito premeลกamo z ลพlico, da dobimo kavne kristalฤke.

5Naloลพimo jih v visok kozarec, dodamo stepeno sladko smetano, ki ji lahko dodamo ลกe ลพliฤko sladkorja in posujemo s kakavom v prahu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite