Italija je znana tudi po svojih odliฤnih sladoledih in neverjetnih granitah. Natanฤneje Sicilija je domovina granite. ฤe boste kdaj dopustovali tam, si za zajtrk privoลกฤite kavno granito s stepeno sladko smetano in brioลกem.
Sestavine
- 160 ml moฤne ฤrne kave
- 20 g sladkorja
- 85 ml vode
- 1 ลพliฤka vaniljevega ekstrakta
- 100 smetane za stepanje
- 1 ลพlica kakava v prahu
Postopek
1V posodi za kuhanje ekspres kave (kafetiera) skuhamo kavo. Prelijemo jo v veฤjo posodo, da se ohladi.
2V lonec nalijemo vodo, dodamo sladkor in kuhamo, da se sladkor popolnoma raztopi. Odstavimo z ognja in ohladimo.
3Ohlajeno kavo in vaniljo zlijemo v ohlajen sirup, oboje damo v neproduลกno zaprto posodo in postavimo za 5 ur v zamrzovalnik. Vsake pol ure temeljito premeลกamo in z ลพlico drobimo led, ki se naredi na vrhu in ob straneh posode.
4Po ลกestih urah granito vzamemo iz zamrzovalnika in jo pustimo 15 minut poฤivati. Nato temeljito premeลกamo z ลพlico, da dobimo kavne kristalฤke.
5Naloลพimo jih v visok kozarec, dodamo stepeno sladko smetano, ki ji lahko dodamo ลกe ลพliฤko sladkorja in posujemo s kakavom v prahu.