V pečici pečene polnjene (filane) paprike

Znam svetuje

Poleg sarm, ki jih lahko prav tako pripravimo v pečici, so polnjene paprike ena boljših jedi, ki lahko nastanejo v pekaču.

Sestavine za v pečici pečene polnjene (filane) paprike

  • 12 paprik babur
  • 700 gramov mešanega mletega mesa – naj bo govedine več kot svinjine
  • 130 gramov riža
  • 2 celi glavici čebule
  • 2 jajci
  • 4 stroke česna
  • 20 g soli
  • 1 žlica naravne vegete
  • 15 g rdeče paprike
  • 1/2 žličke popra
  • 1/2 šopka peteršilja

Omaka

  • 2 žlici olja
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlica rdeče paprike v prahu
  • 1,5 dcl jušne osnove

Postopek

1Papriko operemo, odstranimo peclje in semena, pokrovčke lahko previdno izrežemo in jih prihranimo. Paprike zložimo v večjo okroglo posodo ali v štirikotni pekač z višjim robom. Rahlo jih posolimo.

2Čebulo nasekljamo na drobno in prepražimo na olju ali masti. Ko postekleni in začne dišati, dodamo mleto meso in tudi česen, sol, vegeto, papriko in poper. Počasi pražimo naprej, ko pa meso dobi nekaj barve, ponev odstavimo in zmes ohladimo. Lahko jo damo v drugo posodo, saj se bo tako prej ohladila.

3Pripravimo riž in ga skuhamo v razmerju 1:1. V riž damo obe jajci in sesekljani peteršilj ter premešamo. Zatem ga vmešamo v meso.

4Polnjene paprike zalijemo z nesoljeno vodo, da jih skoraj pokrijemo. Pekač damo v hladno pečico in paprike pečemo na 180 stopinj Celzija približno 1 uro. Opazili bomo, da bodo na vrhu porjavele. Takrat jim dodamo omako.

5Omako pripravimo tako, da v kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo 1 žlico moke in vse med mešanjem na hitro popražimo. Dodamo tudi 1 žlico paradižnikove mezge, 1 žlico rdeče paprike v prahu ter 1,5 dcl jušne osnove. Če jušne osnove nimamo, v 1,5 dcl vode damo žličko naravne vegete in vodo zavremo. Dobili smo jušno osnovo. Omako za polnjeno papriko kuhamo, dokler se ne zgosti.

6Polijemo jih po paprikah, ko so te že oddelale svojo uro pečenja. Pekač vrnemo v pečico, kjer bo po približno 20 minutah zavrela. Takrat je tudi pečenja konec.

Nasvet

Postrežemo jih s pire krompirjem ali polento ter dodamo še skledo solate.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite