Polnjene paprike iz pečice

Znam svetuje

Okusna tradicija na vašem krožniku: Recept za polnjene paprike iz pečice prinaša izjemno sočne in okusne paprike, napolnjene s slastnim mešanim nadevom. Ta enostaven in privlačen recept združuje sveže paprike, mleto meso, riž ter aromatične začimbe, vse skupaj pa pečemo v pečici, dokler ne doseže popolne sočnosti. Polnjene paprike so klasična jed, ki zadovolji vse okuse in je odlična izbira za družinske obroke ali posebne priložnosti. Preprosto sledite našemu receptu in pripravite slastno različico te priljubljene jedi, ki bo zagotovo navdušila vaše brbončice.

Sestavine

  • 10 večjih paprik (babur ali podobnih)
  • 500 g svinjine
  • 250 govedine
  • 100 g riža
  • 100 g masti
  • 1 čebula
  • 1 jajce
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 500 g svežega zrelega paradižnika
  • 3 dl kisle smetane

Priprava

1Paprike operemo, odstranimo jim peclje in očistimo notranjost. Meso zmeljemo (naj to naredi mesar ali pa kupite že kar mleto meso).

2Na 50 g masti prepražimo drobno sesekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo mleto meso, jajce, sol, poper, malo muškatnega oreščka in peteršilj. Riž skuhamo posebej, a naj ostane čvrst, torej ne čisto kuhan. Mesni nadev in riž dobro premešamo in z njim napolnimo paprike, ki jih nato z vseh strani malo popečemo na ostanku masti.

3Opran paradižnik razrežemo in pretlačimo.

4Pekač premažemo z maščobo, ki je ostala od praženja, naložimo paradižnik in razvrstimo polnjene paprike.

5Pečemo v pečici pri 175 °C do mehkega.

Nasvet

6K paprikam ponudimo kislo smetano, kot prilogo pa krompirjev pire.

Ali ste vedeli?

Polnjene paprike iz pečice so priljubljena jed, polna okusa, in tukaj je nekaj zanimivosti o tem klasičnem receptu:

  1. Globalna priljubljenost: Recept za polnjene paprike najdemo v različnih kuhinjah po celem svetu, od evropskih držav do bližnjega vzhoda in Latinske Amerike.
  2. Raznolike nadevi: Obstaja široka paleta nadevov za polnjene paprike, od mešanice mesa in riža do vegetarijanskih različic z lečo ali kvinojo. Raznolikost nadevov omogoča prilagajanje recepta različnim prehranskim preferencam.
  3. Različne sorte paprik: Za polnjene paprike se pogosto uporabljajo bolj mesnate in debele sorte paprik. Vsaka sorta dodaja svoj značilen okus jedi.
  4. Kulturna tradicija: Polnjene paprike so pogosto povezane z družinskimi in kulturnimi tradicijami. V mnogih kulturah se pripravljajo kot del posebnih prazničnih obrokov ali družinskih srečanj.
  5. Priljubljene za praznike: V nekaterih državah so polnjene paprike tradicionalna jed za praznovanja, kot so božič, novo leto ali velikonočni obroki.
  6. Dolga zgodovina: Recept za polnjene paprike ima dolgo zgodovino in se v različnih oblikah pojavlja v kuhinjah različnih kultur že stoletja.
  7. Lahko se zamrznejo: Ena od prednosti polnjenih paprik je, da se lahko pripravijo vnaprej in zamrznejo. To je priročno za pripravo obrokov vnaprej ali shranjevanje sezonskih pridelkov.
  8. Različice po svetu: Vsaka kuhinja ima svojo različico polnjenih paprik. Na primer, v Turčiji so znane kot “dolma,” v srednji Evropi kot “paprikaš,” v Italiji kot “ripieni,” in v Latinski Ameriki kot “pimientos rellenos.”
  9. Lahko se prilagodijo prehranskim potrebam: Recept za polnjene paprike je prilagodljiv in se lahko prilagodi različnim prehranskim potrebam, vključno z vegetarijanskimi in veganskimi različicami.
  10. Odlične tudi hladne: Polnjene paprike so odlične tudi hladne, zato so pogosto priljubljene kot kosilo ali prigrizek naslednji dan.

Polnjene paprike so prava kulinarična poslastica z zanimivo zgodovino in prilagodljivostjo, ki omogoča široko paleto okusov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite