Jota naših babic

Morda vas zanima

Če želite res dobro joto,potrebujete nekaj več časa, da jo skuhate. Še boljša bo pa naslednji dan.

Sestavine:

  • 500 g suhega fižola
  • 600 g krompirja
  • 1 kg kislega zelja
  • 200 g suhih in prekajenih vršičkov
  • 200 g suhih klobas
  • 2 veliki čebuli
  • 5 strokov česna
  • šopek peteršilja
  • lovor
  • majaron, timijan
  • žlička sladke rdeče paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • sol
  • poper
  • 0,3 dcl oljčnega olja ali dve žlici svinjske masti

Postopek:

1Zvečer namočimo fižol.  Naslednji dan zamenjamo vodo. Natočimo je dovolj, da je fižol pokrit. Dodamo  lovorjev list ali dva in kuhamo na zmernem ognju približno eno uro, oziroma dokler ni fižol kuhan.

2V večjem loncu, v tem boste kuhali joto, na masti ali olju popražimo sekljano čebulo, dokler se ne zmehča. Ko je čebula  narejena, dodamo sesekljan česen in peteršilj, ko česen zadiši, pa še kislo zelje. Prej ga poskusimo in če je prekislo, ga malo splaknemo pod hladno vodo.

3Začinimo s poprom, papriko, majaronom in timijanom, dobro premešamo, dodamo še suho meso in klobase in na zmernem ognju dušimo. Po potrebi dolivamo vodo.

4Krompir olupimo, zrežemo na majhne kocke, malo posolimo in skuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, polovico krompirja z vodo, v kateri se je kuhal, zlijemo v lonec z zeljem. Enako naredimo s fižolom. Drugo polovico krompirja in fižola spasiramo (lažje bo, če si pustimo malo vode v kateri se je kuhal fižol) in jo prav tako damo v lonec, da je jota lepo gosta. Dodamo še paradižnikovo mezgo in poskusimo, če je dovolj začinjena.

5Zavremo na močnem ognju. Občasno moramo jed premešati, da se jota ne prime na dno lonca. Pustimo vreti nekaj minut in, če je le možno, naj jota tako stoji do naslednjega dne.  

Nasveti:

6Pred serviranjem jo pogrejemo, meso in klobase narežemo in postrežemo s kruhom. Pa dober tek.

Prejšnji članekJota brez mesa
Naslednji članekParadižnikova marmelada
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -