Zelenjavna lazanja je odliฤna reลกitev, ko imamo na voljo jajฤevce, buฤke, paradiลพnik in mocarelo. Po vrhu jo posipamo ลกe s parmezanom in gratiniramo v peฤici, nakar samo ลกe uลพivamo v jnjenem izjemnem okusu.
Sestavine za zelenjavno lazanjo
- oljฤno olje za namastitev pekaฤa
- 2 jajฤevca
- 25 g masla
- 1 strok ฤesna
- 4 buฤke
- 1 ลพlica sveลพega peterลกilja
- 1 ลพlica sveลพega majarona
- 225 g mocarele
- 600 g pretlaฤenega paradiลพnika
- 175 g lazanje, testenin
- sol
- poper
- 50 g sveลพega parmezana
Beลกamel omaka
- 300 ml mleka
- 1 lovorov list
- 6 zrn ฤrnega popra
- 1 kolobar ฤebule
- ลกฤep muลกkatnega oreลกฤka
- 30 g masla
- 30 g moke
- sol
- poper
Postopek
1Za beลกamel omako damo v lonec mleko, lovorov list, poper, ฤebulo in muลกkatni oreลกฤek. Segrejemo tik do vreliลกฤa, odstavimo, pokrijemo in pustimo poฤivati 10 minut. V vrฤ precedimo mleko. V drugem loncu raztopimo maslo. V njem na nizkem ognju 1 minuto meลกamo moko, da zarumeni. Odstavimo in vmeลกamo precejeno mleko. ล e enkrat damo na ลกtedilnik in zavremo, da se zgosti. Zaฤinimo s soljo in poprom.
2Ponev premaลพemo z oljem in jo dobro segrejemo. Na srednjem ognju prepraลพimo na tanko narezane jajฤevce, da postanejo zlato rjavi. Vzamemo jih iz ponve in odcedimo.
3V ponvi raztopimo maslo in v njem na srednjem ognju med meลกanjem 5 minut praลพimo nasekljano ฤebulo, ฤesen, narezane buฤke (na 1cm debele rezine), peterลกilj in majaron. Praลพimo toliko ฤasa, da so buฤke rjave. Vzamemo iz ponve in odcedimo.
4Peฤico segrejemo na 200 stopinj. V pekaฤ, namaลกฤen z oljem, v plasteh naloลพimo jajฤevce, buฤke, mocarelo, paradiลพnik in testenine ter zaฤinimo s soljo in poprom. Zakljuฤimo s plastjo lazanje. Prelijemo z beลกamel omako in pazimo, da so testenine prekrite. Potresemo z nastrganim parmezanom in 40 minut peฤemo v peฤici. Takoj ponudimo.