Zelenjavna lazanja je odlična rešitev, ko imamo na voljo jajčevce, bučke, paradižnik in mocarelo. Po vrhu jo posipamo še s parmezanom in gratiniramo v pečici, nakar samo še uživamo v jnjenem izjemnem okusu.
Sestavine za zelenjavno lazanjo
- oljčno olje za namastitev pekača
- 2 jajčevca
- 25 g masla
- 1 strok česna
- 4 bučke
- 1 žlica svežega peteršilja
- 1 žlica svežega majarona
- 225 g mocarele
- 600 g pretlačenega paradižnika
- 175 g lazanje, testenin
- sol
- poper
- 50 g svežega parmezana
Bešamel omaka
- 300 ml mleka
- 1 lovorov list
- 6 zrn črnega popra
- 1 kolobar čebule
- ščep muškatnega oreščka
- 30 g masla
- 30 g moke
- sol
- poper
Postopek
1Za bešamel omako damo v lonec mleko, lovorov list, poper, čebulo in muškatni orešček. Segrejemo tik do vrelišča, odstavimo, pokrijemo in pustimo počivati 10 minut. V vrč precedimo mleko. V drugem loncu raztopimo maslo. V njem na nizkem ognju 1 minuto mešamo moko, da zarumeni. Odstavimo in vmešamo precejeno mleko. Še enkrat damo na štedilnik in zavremo, da se zgosti. Začinimo s soljo in poprom.
2Ponev premažemo z oljem in jo dobro segrejemo. Na srednjem ognju prepražimo na tanko narezane jajčevce, da postanejo zlato rjavi. Vzamemo jih iz ponve in odcedimo.
3V ponvi raztopimo maslo in v njem na srednjem ognju med mešanjem 5 minut pražimo nasekljano čebulo, česen, narezane bučke (na 1cm debele rezine), peteršilj in majaron. Pražimo toliko časa, da so bučke rjave. Vzamemo iz ponve in odcedimo.
4Pečico segrejemo na 200 stopinj. V pekač, namaščen z oljem, v plasteh naložimo jajčevce, bučke, mocarelo, paradižnik in testenine ter začinimo s soljo in poprom. Zaključimo s plastjo lazanje. Prelijemo z bešamel omako in pazimo, da so testenine prekrite. Potresemo z nastrganim parmezanom in 40 minut pečemo v pečici. Takoj ponudimo.