Špinačna pita je zmagovalka kuhinje, saj je pripravljena hitro, obenem pa še slastna. Potrebujemo le listnato testo, svež kravji sir oziroma skuto ter blanširano špinačo. Špinača je bogata s hranili, kot so vitamini A, C in K, folati, železo, kalcij, kalij in vlaknine. Ureja našo prebavo, kosti dela močne, znižuje krvni tlak ter zaradi antioksidantov ščititi celice pred poškodbami zaradi oksidativnega stresa. Privoščimo si jo surovo v solatah ali blanširano, torej na hitro pokuhano.
Sestavine za špinačno pito
- 500 g špinače
- 3 jajca
- 1 kg svežega kravjega sira
- 1 kg listnatega testa
- 300 ml mleka
- olje
- sol
- poper
Postopek
1Pečico segrejemo na 180°C. Razvaljano listnato testo položimo v pekač in pečemo ppribližno 10 minut, da se malo zapeče.
2Oprano špinačo blanširamo, torej za kratek čas potopimo v lonec s kipečo vodo,dda ovene. Blanširano špinačo odcedimo in nasekljamo. Iztisnemo odvečno vodo. Jajca razbijemo in ločimo beljake od rumenjakov. Beljake s kančkom soli stepemo v sneg.
3V posodo z rumenjaki naribamo sir, prilijemo mleko ter solimo. Prilijemo olje in dodamo sneg beljakov ter vse dobro premešamo.
4Listnato testo, ki smo ga prej popekli, premažemo z oljem in nanj naložimo umešane sestavine. Izmenično v plasteh dodajamo zmes sira in špinače, ki jo pokrijemo z enim listom testaiin nadaljujemo, dokler ne uporabimo vsega. Vse prekrijemo še z dvema listoma testa, ki ga ob straneh zatlačimo.
5Pokapamo z oljem in pečemo 20 minut na 180 stopinjah. Preden pečeno pito postrežemo, ji pustimo še nekaj časa, da počiva.