Špinačna pita

Znam svetuje

Špinačna pita je zmagovalka kuhinje, saj je pripravljena hitro, obenem pa še slastna. Potrebujemo le listnato testo, svež kravji sir oziroma skuto ter blanširano špinačo. Špinača je bogata s hranili, kot so vitamini A, C in K, folati, železo, kalcij, kalij in vlaknine. Ureja našo prebavo, kosti dela močne, znižuje krvni tlak ter zaradi antioksidantov ščititi celice pred poškodbami zaradi oksidativnega stresa. Privoščimo si jo surovo v solatah ali blanširano, torej na hitro pokuhano.

Sestavine za špinačno pito

  • 500 g špinače
  • 3 jajca
  • 1 kg svežega kravjega sira
  • 1 kg listnatega testa
  • 300 ml mleka
  • olje
  • sol
  • poper

Postopek

1Pečico segrejemo na 180°C. Razvaljano listnato testo položimo v pekač in pečemo ppribližno 10 minut, da se malo zapeče.

2Oprano špinačo blanširamo, torej za kratek čas potopimo v lonec s kipečo vodo,dda ovene. Blanširano špinačo odcedimo in nasekljamo. Iztisnemo odvečno vodo. Jajca razbijemo in ločimo beljake od rumenjakov. Beljake s kančkom soli stepemo v sneg.

3V posodo z rumenjaki naribamo sir, prilijemo mleko ter solimo. Prilijemo olje in dodamo sneg beljakov ter vse dobro premešamo.

4Listnato testo, ki smo ga prej popekli, premažemo z oljem in nanj naložimo umešane sestavine. Izmenično v plasteh dodajamo zmes sira in špinače, ki jo pokrijemo z enim listom testaiin nadaljujemo, dokler ne uporabimo vsega. Vse prekrijemo še z dvema listoma testa, ki ga ob straneh zatlačimo.

5Pokapamo z oljem in pečemo 20 minut na 180 stopinjah. Preden pečeno pito postrežemo, ji pustimo še nekaj časa, da počiva.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite