Sojini polpeti so nasitna jed, v kateri so poleg sojinih kosmiฤev ลกe ovseni kosmiฤi, semena, ฤebula in kruh.
Soja je bogata z izoflavoni, ki uravnavajo hormone v telesu. Zniลพuje slab holesterol in prepreฤuje pridobivanje odveฤnih kilogramov. Je odliฤen vir pustih beljakovin ter ima manj kalorij in nasiฤenih maลกฤob kot meso. ฤe jo uporabljamo kot zamenjavo za meso, s sojinimi izdelki laลพje nadziramo telesno teลพo, ฤe pa okusne polpete pripravimo ลกe brez cvrtja v maลกฤobi, lahko ob vsakem griลพljaju uลพivamo brez slabe vesti.
Sestavine za sojine polpete
- 150 g sojinih kosmiฤev
- 50 g mletih ovsenih kosmiฤev
- 50 g mletih buฤkinih semen
- 100 g starega kruha ali 50 g polnozrnatih drobtin
- 70 g sveลพe naribanega parmezana* (po ลพelji)
- 1 srednje velika ฤebula
- 2 stroka ฤesna
- 1-2 jajci* (po ลพelji)
- 100 ml oljฤnega olja
- 5 vejic peterลกilja
- ลพliฤka bio kurkume
- ลพliฤka suhega kopra
- sol
- poper
Postopek
1Pripravimo posodo, v kateri bomo zmeลกali sestavine za naลกe polpetke. Pod toplo vodo speremo sojine koลกฤke in jih stresemo v posodo. Dodamo mlete ovsene kosmiฤe in mleta buฤkina semena. Vanjo nalijemo toliko vroฤe vode, da ta sega centimeter nad vse sestavine. Solimo, popramo po okusu, dodamo, kurkumo in koper ter premeลกamo. Tako pripravljeno zmes pustimo poฤivati od 10-15 minut, da sojini in ovseni kosmiฤi vpijejo vso tekoฤino. V kolikor se vam zdi, da so sestavine vpile veliko tekoฤine in je masa suha, po obฤutku dodajte dodatno ลพlico ali dve tekoฤine.
2Na kuhinjski deski drobno nareลพemo oziroma nadrobimo star kruh. V kolikor pri pripravi polpet ne uporabljamo starega kruha, pri zgoraj opisanem postopku k zmesi dodamo tudi kruลกne drobtine. V tem primeru bomo zmesi morali dodati ลกe nekaj tekoฤine, da masa za polpete ne bo presuha, lahko pa kruลกne drobtine v navedeni koliฤini izpustite iz recepta in jih uporabite zgolj kot dodatek za uravnavanje gnetljivosti mase za polpetke.
3Olupimo ฤebulo in jo drobno sesekljamo. ฤesen nareลพemo na rezine. V ponvi segrejemo oljฤno olje in vanj stresemo drobno sesekljano ฤebulo. Praลพimo na zmerni temperaturi pribliลพno 5 minut. Dodamo na listiฤe narezan ฤesen, premeลกamo in praลพimo ลกe pribliลพno minuto, da ฤesen zadiลกi. V ponev dodamo na koลกฤke nadrobljen kruh in vse skupaj praลพimo ลกe 2-3 minute.
4V posodico ali na leseno podlogo grobo naribamo parmezan in drobno nasekljamo peterลกilj. Peฤico segrejemo na 200ยฐC.
5Popraลพeno ฤebulo in kruhove koลกฤke dodamo k masi za polpetke. Dodamo jajce, parmezan in drobno nasekljan peterลกilj ter premeลกamo. V primeru, da je masa presuha dodamo toliko tekoฤine, da masa postane primerno gnetljiva.
6Pripravimo pekaฤ, ki ga obloลพimo s peki papirjem. Oblikujemo polpete in jih zlagamo na pekaฤ. V ogreti peฤici peฤemo 15 minut oziroma toliko ฤasa, da se zlato-rjavo zapeฤejo.
Nasvet
Primerno gnetljivost mase za polpetke uravnavamo z dodajanjem tekoฤine – ฤe pa je masa preveฤ mokra, dodamo suhe sestavine. Jajca v maso dodamo po ลพelji. Polpetke fantastiฤno uspejo tudi brez jajc. ล e zaฤimbe v zmesi lahko prilagajamo po ลพelji.
*Iz recepta lahko brez slabe vesti izpustimo sveลพe nariban parmezan in jajca ter si pripravite veganske sojine polpete.