Sojini polpeti

Znam svetuje

Sojini polpeti so nasitna jed, v kateri so poleg sojinih kosmiฤev ลกe ovseni kosmiฤi, semena, ฤebula in kruh.

Soja je bogata z izoflavoni, ki uravnavajo hormone v telesu. Zniลพuje slab holesterol in prepreฤuje pridobivanje odveฤnih kilogramov. Je odliฤen vir pustih beljakovin ter ima manj kalorij in nasiฤenih maลกฤob kot meso. ฤŒe jo uporabljamo kot zamenjavo za meso, s sojinimi izdelki laลพje nadziramo telesno teลพo, ฤe pa okusne polpete pripravimo ลกe brez cvrtja v maลกฤobi, lahko ob vsakem griลพljaju uลพivamo brez slabe vesti.

Sestavine za sojine polpete

  • 150 g sojinih kosmiฤev
  • 50 g mletih ovsenih kosmiฤev
  • 50 g mletih buฤkinih semen
  • 100 g starega kruha ali 50 g polnozrnatih drobtin
  • 70 g sveลพe naribanega parmezana* (po ลพelji)
  • 1 srednje velika ฤebula
  • 2 stroka ฤesna
  • 1-2 jajci* (po ลพelji)
  • 100 ml oljฤnega olja
  • 5 vejic peterลกilja
  • ลพliฤka bio kurkume
  • ลพliฤka suhega kopra
  • sol
  • poper

Postopek

1Pripravimo posodo, v kateri bomo zmeลกali sestavine za naลกe polpetke. Pod toplo vodo speremo sojine koลกฤke in jih stresemo v posodo. Dodamo mlete ovsene kosmiฤe in mleta buฤkina semena. Vanjo nalijemo toliko vroฤe vode, da ta sega centimeter nad vse sestavine. Solimo, popramo po okusu, dodamo, kurkumo in koper ter premeลกamo. Tako pripravljeno zmes pustimo poฤivati od 10-15 minut, da sojini in ovseni kosmiฤi vpijejo vso tekoฤino. V kolikor se vam zdi, da so sestavine vpile veliko tekoฤine in je masa suha, po obฤutku dodajte dodatno ลพlico ali dve tekoฤine.

2Na kuhinjski deski drobno nareลพemo oziroma nadrobimo star kruh. V kolikor pri pripravi polpet ne uporabljamo starega kruha, pri zgoraj opisanem postopku k zmesi dodamo tudi kruลกne drobtine. V tem primeru bomo zmesi morali dodati ลกe nekaj tekoฤine, da masa za polpete ne bo presuha, lahko pa kruลกne drobtine v navedeni koliฤini izpustite iz recepta in jih uporabite zgolj kot dodatek za uravnavanje gnetljivosti mase za polpetke.

3Olupimo ฤebulo in jo drobno sesekljamo. ฤŒesen nareลพemo na rezine. V ponvi segrejemo oljฤno olje in vanj stresemo drobno sesekljano ฤebulo. Praลพimo na zmerni temperaturi pribliลพno 5 minut. Dodamo na listiฤe narezan ฤesen, premeลกamo in praลพimo ลกe pribliลพno minuto, da ฤesen zadiลกi. V ponev dodamo na koลกฤke nadrobljen kruh in vse skupaj praลพimo ลกe 2-3 minute.

4V posodico ali na leseno podlogo grobo naribamo parmezan in drobno nasekljamo peterลกilj. Peฤico segrejemo na 200ยฐC.

5Popraลพeno ฤebulo in kruhove koลกฤke dodamo k masi za polpetke. Dodamo jajce, parmezan in drobno nasekljan peterลกilj ter premeลกamo. V primeru, da je masa presuha dodamo toliko tekoฤine, da masa postane primerno gnetljiva.

6Pripravimo pekaฤ, ki ga obloลพimo s peki papirjem. Oblikujemo polpete in jih zlagamo na pekaฤ. V ogreti peฤici peฤemo 15 minut oziroma toliko ฤasa, da se zlato-rjavo zapeฤejo.

Nasvet

Primerno gnetljivost mase za polpetke uravnavamo z dodajanjem tekoฤine – ฤe pa je masa preveฤ mokra, dodamo suhe sestavine. Jajca v maso dodamo po ลพelji. Polpetke fantastiฤno uspejo tudi brez jajc. ล e zaฤimbe v zmesi lahko prilagajamo po ลพelji.

*Iz recepta lahko brez slabe vesti izpustimo sveลพe nariban parmezan in jajca ter si pripravite veganske sojine polpete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite