ฤe gremo jeseni v hribe, nam bodo v planinskih koฤah prav gotovo ponudili malico ali kosilo, pri katerem bodo uporabili razliฤne vrste gob. Juhe, riลพote, zrezke in seveda polento. Polento lahko skuhamo tudi instant, saj bo jed prav tako odliฤna.
Sestavine
- 125 g koruzne moke
- 500 ml vode
- 1 ลพiฤka soli
- 700 g sveลพih jurฤkov
- 40 g suhih jurฤkov
- 2 stroka sesekljanega ฤesna
- 50 ml belega vina
- 100 ml vroฤe zelenjavne juลกne osnove
- 0,3 dl oljฤnega olja
- 1 velik ลกopek sesekljanega peterลกilja
- ลกฤepec soli in popra
Postopek
1V velikem loncu zavremo vodo, jo posolimo in med stalnim meลกanjem postopoma dodajamo koruzno moko. Polento na nizki temperaturi kuhamo 40 minut, pri tem jo stalno meลกamo. Ali pa skuhamo instant polento po navodilih z embalaลพe.
2Suhe gobe namoฤimo v decilitru vrele vode. Sveลพe jurฤke oฤistimo in nareลพemo na pol cm debele rezine.
3V veฤji ponvi segrejemo oljฤno olje in na njem popraลพimo sesekljana ฤesen in peterลกilj. Nekaj peterลกilja prihranimo za okras. Ko ฤesen zadiลกi, v ponev dodamo suhe jurฤke, ki jih dobro odcedimo. Dodamo ลกe sveลพe jurฤke, praลพimo minutko ali dve in zalijemo z belim vinom. Kuhamo pribliลพno 25 minut, vmes izmeniฤno zalivamo z zelenjavno juho in vodo, v kateri so se namakali jurฤki.ย Tekoฤine nikar ne povrimo do konca, da dobimo res kremno in okusno omako z gobicami.
4Na kroลพnike razporedimo kuhano polento, na vrh damo omako iz gob in potresemo z nasekljanim sveลพim peterลกiljem.