Polenta z gobami

Znam svetuje

ฤŒe gremo jeseni v hribe, nam bodo v planinskih koฤah prav gotovo ponudili malico ali kosilo, pri katerem bodo uporabili razliฤne vrste gob. Juhe, riลพote, zrezke in seveda polento. Polento lahko skuhamo tudi instant, saj bo jed prav tako odliฤna.

Sestavine

  • 125 g koruzne moke
  • 500 ml vode
  • 1 ลพiฤka soli
  • 700 g sveลพih jurฤkov
  • 40 g suhih jurฤkov
  • 2 stroka sesekljanega ฤesna
  • 50 ml belega vina
  • 100 ml vroฤe zelenjavne juลกne osnove
  • 0,3 dl oljฤnega olja
  • 1 velik ลกopek sesekljanega peterลกilja
  • ลกฤepec soli in popra

Postopek

1V velikem loncu zavremo vodo, jo posolimo in med stalnim meลกanjem postopoma dodajamo koruzno moko. Polento na nizki temperaturi kuhamo 40 minut, pri tem jo stalno meลกamo. Ali pa skuhamo instant polento po navodilih z embalaลพe.

2Suhe gobe namoฤimo v decilitru vrele vode. Sveลพe jurฤke oฤistimo in nareลพemo na pol cm debele rezine.

3V veฤji ponvi segrejemo oljฤno olje in na njem popraลพimo sesekljana ฤesen in peterลกilj. Nekaj peterลกilja prihranimo za okras. Ko ฤesen zadiลกi, v ponev dodamo suhe jurฤke, ki jih dobro odcedimo. Dodamo ลกe sveลพe jurฤke, praลพimo minutko ali dve in zalijemo z belim vinom. Kuhamo pribliลพno 25 minut, vmes izmeniฤno zalivamo z zelenjavno juho in vodo, v kateri so se namakali jurฤki.ย  Tekoฤine nikar ne povrimo do konca, da dobimo res kremno in okusno omako z gobicami.

4Na kroลพnike razporedimo kuhano polento, na vrh damo omako iz gob in potresemo z nasekljanim sveลพim peterลกiljem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite