Palačinke iz sladkega krompirja lahko jemo slane ali sladke. Postopek je enak, le preliv zamenjajte, pa dodajte muškatni orešček s cimetom.
Sestavine
- 1 sladek krompir, približno 450 g
- 2 jajci
- 375 ml mleka
- 60 g stopljenega masla
- 180 g moke
- 1 pecilni prašek
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke muškatnega oreščka
- 1 lonček kisle smetane
- 2 stroka česna
- šopek drobnjaka in peteršilja
Postopek
1Sladek krompir dano v lonec z vrelo vodo in kuhamo, da se zmehča, kar traja približno 20 minut. Kuhanega damo v mrzlo vodo, da ga lahko olupimo. Olupljenega nasekljamo in dobro pretlačimo z vilicami.
2V večjo skledo presejemo moko, pecilni prašek, sol in muškatni orešček. Pretlačenemu sladkemu krompirju dodamo jajci, mleko in maslo, dobro premešamo in stresemo v suhe sestavine. Premešamo, da nastane gladka masa za palačinke.
3Ponev za palačinke dobro segrejemo in tanko premažemo z oljem. Na olje damo maso za palačinke in pečemo toliko časa, da na vrhu nastanejo mehurčki, nato jo previsno obrnemo in spečemo do zlato-rjave barve še na drugi strani.
4Česen olupimo in stisnemo, primešamo ga kisli smetani. Peteršilj in drobnjak drobno nasekljamo in ga nekaj vmešamo v kislo smetano, ostalega pa potresemo po pečenih palačinkah.