Mafini iz polente z brokolijem so zanimiva priloga k vsem vrstam mesa ali pa samostojna jed, ki potrebuje samo ลกe skledo solate.
Mafini iz polente z brokolijem in sirom imajo edinstven okus. Polenta doda mafinom bogat, kremast okus, ki se dopolnjuje s stopljenim sirom. To je okusna kombinacija teksture in arome. Okus sira, zlasti ฤe uporabite sir, ki ima nekoliko pikanten okus, doda rahlo pikantnost tej jedi.
Brokoli prispeva sveลพino in zeleno noto ter razbije kremasto teksturo mafinov. Polenta ima neลพen oreลกฤkast okus, ki se dobro ujema s sirom in brokolijem. Kombinacija soli iz sira in sladkosti polente ustvari rahel slano-sladki kontrast, ki je privlaฤen za mnoge okusne brbonฤice.
ฤe ste jed okrasili s sveลพim peterลกiljem, se lahko pojavijo tudi neลพne zeliลกฤne note, ki dodajo sveลพino.
Celoten okus je odvisen tudi od kakovosti in vrste sira, ki ga uporabite. Ta jed ponuja ravnoteลพje med kremoznostjo, sveลพino in okusnostjo, kar jo naredi privlaฤno za razliฤne jedce.
Prehranska vrednost mafinov iz polente z brokolijem
Pribliลพna prehranska vrednost enega mafina (ฤe recept razdelimo na 12 mafinov) znaลกa:
- Energijska vrednost: Pribliลพno 150-200 kcal
- Beljakovine: Pribliลพno 5-8 g
- Maลกฤobe: Pribliลพno 6-10 g
- Nasiฤene maลกฤobe: Pribliลพno 3-5 g
- Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 15-20 g
- Vlaknine: Pribliลพno 1-2 g
- Sladkorji: Pribliลพno 1-2 g
- Sol: Koliฤina soli je odvisna od dodane soli, vendar naj bi bila zmerna
Na sploลกno so mafini iz polente z brokolijem in sirom precej uravnoteลพeni, vsebujejo zmerno koliฤino beljakovin, ogljikovih hidratov in maลกฤob.
Sestavine za mafine iz polente z brokolijem
- 1 skodelica polente
- 3 skodelice vode
- 12 kosov brokolija
- malo sveลพega peterลกilja za okras
- 20 dag na kocke narezanega sira – edamca
Postopek
1Skuhamo srednje trdo polento – razmerje naj bo 1:3, torej ena skodelica polete, tri skodelice vode. Vodo solimo, zavremo in dodajamo polento. Med stalnim meลกanjem na majhnem ognju kuhamo dve minuti, oziroma toliko ฤasa, da postane srednje ฤvrsta.
2Brokoli skuhamo na sopari in pazimo, da se ne razkuha. Raje ga kuhamo krajลกi ฤas, naj le ostane ลกe malo ฤvrst.
3Popeฤemo na koลกฤke narezano panceto.
4Modelฤke za mafine namaลพemo z maslom. Na dno damo ลพlico polente, nanjo poloลพimo en cvet brokolija in eno kocko sira. S polento pokrijemo do vrha, povrhu naribamo ลกe preostali sir.
5Damo v peฤico na 220 stopinj in peฤemo samo toliko ฤasa, da se sir stopi in malo zapeฤe, kar traja pribliลพno 10 minut.
6Ko so mafini peฤeni, jih pustite nekaj minut, da se ohladijo, nato pa jih previdno odstranite iz kalupov.
Postrezite mafine iz polente z brokolijem kot prigrizek ali prilogo, po ลพelji pa jih okrasite s sveลพim peterลกiljem.
To jed lahko prilagajate po svojem okusu z dodatkom drugih zeliลกฤ, zaฤimb ali dodatnih sestavin, kot so drobno nasekljani ฤebula ali paprika. Je okusna in zdrava izbira za ljubitelje polente, brokolija in sira.
Nasvet …
… kako lahko ลกe izboljลกate mafine iz polente z brokolijem:
- Zelenjava po vaลกi izbiri: Poleg brokolija lahko dodate tudi druge zelenjavne sestavine, kot so ลกpinaฤa, rdeฤa paprika, ฤebula ali paradiลพnik. To bo jedi dodalo veฤ barve in okusa.
- Dodatne zaฤimbe: Uporabite razliฤne zaฤimbe in zeliลกฤa za dodaten okus. Na primer, dodajte malo ฤesna, ฤebule v prahu, origana ali bazilike.
- Razliฤne vrste sira: Namesto edamca lahko uporabite druge vrste sira, kot so cheddar, feta, gouda ali parmezan. Razliฤni siri bodo dodali raznolikost okusa.
- Naravna sladkost: Dodajte naravno sladkost z vkljuฤitvijo narezanih ฤeลกenj ali koลกฤkov koruze v testo.
- Zdravilne sestavine: Za bolj zdrav obrok lahko uporabite polnozrnato polento ali pa del moke zamenjate s polnozrnato moko za veฤ vlaknin.
- Zmanjลกanje maลกฤobe: ฤe ลพelite zmanjลกati vsebnost maลกฤob, zmanjลกajte koliฤino sira in masla v receptu.
- Dodatki na vrhu: Po peki mafinov lahko na vrhu dodate sveลพe zeliลกฤne liste, nariban sir ali koลกฤke sveลพe paprike za dodaten okus in estetski videz.
- Pekoฤa nota: ฤe imate radi pikantnost, dodajte nekaj nasekljanih ฤilijev ali poprove mete v testo.
- Prepovedano meso: ฤe ลพelite dodati beljakovine, lahko v meลกanico dodate kuhano piลกฤanฤje ali puranje meso.