Mafini iz polente z brokolijem

Znam svetuje

Mafini iz polente z brokolijem so zanimiva priloga k vsem vrstam mesa ali pa samostojna jed, ki potrebuje samo ลกe skledo solate.

Mafini iz polente z brokolijem in sirom imajo edinstven okus. Polenta doda mafinom bogat, kremast okus, ki se dopolnjuje s stopljenim sirom. To je okusna kombinacija teksture in arome. Okus sira, zlasti ฤe uporabite sir, ki ima nekoliko pikanten okus, doda rahlo pikantnost tej jedi.

Brokoli prispeva sveลพino in zeleno noto ter razbije kremasto teksturo mafinov. Polenta ima neลพen oreลกฤkast okus, ki se dobro ujema s sirom in brokolijem. Kombinacija soli iz sira in sladkosti polente ustvari rahel slano-sladki kontrast, ki je privlaฤen za mnoge okusne brbonฤice.

ฤŒe ste jed okrasili s sveลพim peterลกiljem, se lahko pojavijo tudi neลพne zeliลกฤne note, ki dodajo sveลพino.

Celoten okus je odvisen tudi od kakovosti in vrste sira, ki ga uporabite. Ta jed ponuja ravnoteลพje med kremoznostjo, sveลพino in okusnostjo, kar jo naredi privlaฤno za razliฤne jedce.

Prehranska vrednost mafinov iz polente z brokolijem

Pribliลพna prehranska vrednost enega mafina (ฤe recept razdelimo na 12 mafinov) znaลกa:

  • Energijska vrednost: Pribliลพno 150-200 kcal
  • Beljakovine: Pribliลพno 5-8 g
  • Maลกฤobe: Pribliลพno 6-10 g
  • Nasiฤene maลกฤobe: Pribliลพno 3-5 g
  • Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 15-20 g
  • Vlaknine: Pribliลพno 1-2 g
  • Sladkorji: Pribliลพno 1-2 g
  • Sol: Koliฤina soli je odvisna od dodane soli, vendar naj bi bila zmerna

Na sploลกno so mafini iz polente z brokolijem in sirom precej uravnoteลพeni, vsebujejo zmerno koliฤino beljakovin, ogljikovih hidratov in maลกฤob.

Obloลพena polenta

Sestavine za mafine iz polente z brokolijem

  • 1 skodelica polente
  • 3 skodelice vode
  • 12 kosov brokolija
  • malo sveลพega peterลกilja za okras
  • 20 dag na kocke narezanega sira – edamca

Postopek

1Skuhamo srednje trdo polento – razmerje naj bo 1:3, torej ena skodelica polete, tri skodelice vode. Vodo solimo, zavremo in dodajamo polento. Med stalnim meลกanjem na majhnem ognju kuhamo dve minuti, oziroma toliko ฤasa, da postane srednje ฤvrsta.

2Brokoli skuhamo na sopari in pazimo, da se ne razkuha. Raje ga kuhamo krajลกi ฤas, naj le ostane ลกe malo ฤvrst.

3Popeฤemo na koลกฤke narezano panceto.

4Modelฤke za mafine namaลพemo z maslom. Na dno damo ลพlico polente, nanjo poloลพimo en cvet brokolija in eno kocko sira. S polento pokrijemo do vrha, povrhu naribamo ลกe preostali sir.

5Damo v peฤico na 220 stopinj in peฤemo samo toliko ฤasa, da se sir stopi in malo zapeฤe, kar traja pribliลพno 10 minut.

6Ko so mafini peฤeni, jih pustite nekaj minut, da se ohladijo, nato pa jih previdno odstranite iz kalupov.

Postrezite mafine iz polente z brokolijem kot prigrizek ali prilogo, po ลพelji pa jih okrasite s sveลพim peterลกiljem.

To jed lahko prilagajate po svojem okusu z dodatkom drugih zeliลกฤ, zaฤimb ali dodatnih sestavin, kot so drobno nasekljani ฤebula ali paprika. Je okusna in zdrava izbira za ljubitelje polente, brokolija in sira.

Nasvet …

… kako lahko ลกe izboljลกate mafine iz polente z brokolijem:

  1. Zelenjava po vaลกi izbiri: Poleg brokolija lahko dodate tudi druge zelenjavne sestavine, kot so ลกpinaฤa, rdeฤa paprika, ฤebula ali paradiลพnik. To bo jedi dodalo veฤ barve in okusa.
  2. Dodatne zaฤimbe: Uporabite razliฤne zaฤimbe in zeliลกฤa za dodaten okus. Na primer, dodajte malo ฤesna, ฤebule v prahu, origana ali bazilike.
  3. Razliฤne vrste sira: Namesto edamca lahko uporabite druge vrste sira, kot so cheddar, feta, gouda ali parmezan. Razliฤni siri bodo dodali raznolikost okusa.
  4. Naravna sladkost: Dodajte naravno sladkost z vkljuฤitvijo narezanih ฤeลกenj ali koลกฤkov koruze v testo.
  5. Zdravilne sestavine: Za bolj zdrav obrok lahko uporabite polnozrnato polento ali pa del moke zamenjate s polnozrnato moko za veฤ vlaknin.
  6. Zmanjลกanje maลกฤobe: ฤŒe ลพelite zmanjลกati vsebnost maลกฤob, zmanjลกajte koliฤino sira in masla v receptu.
  7. Dodatki na vrhu: Po peki mafinov lahko na vrhu dodate sveลพe zeliลกฤne liste, nariban sir ali koลกฤke sveลพe paprike za dodaten okus in estetski videz.
  8. Pekoฤa nota: ฤŒe imate radi pikantnost, dodajte nekaj nasekljanih ฤilijev ali poprove mete v testo.
  9. Prepovedano meso: ฤŒe ลพelite dodati beljakovine, lahko v meลกanico dodate kuhano piลกฤanฤje ali puranje meso.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite