Tako kot večina stročnic lahko tudi leča po vsebnosti železa tekmuje z belim mesom ali ribami. Lečini polpeti vsebujejo veliko folne kisline in prehranskih vlaknin. Številne raziskave potrjujejo, da uživanje leče okrepi nadzor nad krvnim sladkorjem in pomaga uravnavati krvni tlak.
Pripravite polpete, nad katerimi se navdušujejo vegetarjanci, vegani in ljubitelji mesa. Lahko jih servirate k raznim prilogam in solatam ali pa jih ponudite kot samostojno jed ob priljubljeni omaki.
Sestavine za lečine polpete
- 250 g rjave leče
- 50 g mletih ovsenih kosmičev
- 50 g krušnih drobtin (oziroma količina po potrebi)
- 3-4 žlice mletih lešnikov
- 60 g sveže naribanega parmezana* (po želji)
- kokosova maščoba po potrebi
- 1 srednje velika rdeča čebula
- 1 strok česna
- 3 vejice peteršilja
- 1 žlička bio kurkume
- 1/2 žličke kumine
- ščepec muškatnega oreščka
- sol
- poper
Postopek
1Pod toplo, tekočo vodo speremo rjavo lečo. V srednje veliki kozici nato zavremo vodo in vanjo stresemo oprano lečo. Lečo kuhamo na zmerni temperaturi 20-25 min. Ko je kuhana, jo odcedimo in ohladimo.
2Olupimo čebulo in jo drobno sesekljamo. Česen narežemo na rezine. V ponvi segrejemo oljčno olje in vanj stresemo drobno sesekljano čebulo. Pražimo na zmerni temperaturi približno 5 minut. Dodamo na lističe narezan česen, premešamo in pražimo še približno minuto, da česen zadiši. Dodamo krušne drobtine, mlete ovsene kosmiče in lešnike ter vse skupaj pražimo še 2-3 minute.
3V posodico ali na leseno podlogo grobo naribamo parmezan in drobno nasekljamo peteršilj. Pečico segrejemo na 200°C.
4V srednje veliki posodi pretlačimo lečo. Lečo lahko z žlico ali dvema kokosove maščobe zmiksamo s paličnim mešalnikom in tako dobimo gladko lečino maso. Dodamo sol in poper po okusu, kurkumo, kumino, muškatni orešček, praženo čebulo z drobtinami, ovsenimi kosmiči in lešniki. Vse skupaj dobro premešamo, pridamo grobo nariban parmezan in nasekljan peteršilj. Masa je pripravljena za oblikovanje polpetov ali kroglic.
5Pripravimo pekač, ki ga obložimo s peki papirjem. Oblikujemo polpete ali kroglice in jih zlagamo na pekač.
6V ogreti pečici jih pečemo 15 minut oziroma toliko časa, da se zlato-rjavo zapečejo.
Nasvet
Primerno gnetljivost mase za polpetke uravnavamo z dodajanjem tekočine; če je masa preveč mokra, dodamo suhe sestavine.
*Iz recepta lahko brez slabe vesti izpustite sveže nariban parmezan ali pa ga nadomestite z naribanim veganskim sirom po okusu in si pripravite veganske lečine polpete.