Vse kar potrebujete za dobro kosilo je malo krompirja, gobe, zaฤimbe in veliko dobre volje.
Sestavine za krompirjeve njoke z gobovo omako
Njoki
- 1 kg krompirja
- 200 g ostre moke
- 1 jajce
- ลพliฤka soli
- 50 ml oljฤnega olja
Omaka
- 4 ลกalotke
- 300 g jurฤkov
- 5 stroki ฤesna
- ลกopek sveลพega peterลกilja
- 3 dl smetane za kuhanje
- 2 ลพlici oljฤnega olja
- sol in poper
- parmezan po okusu
Postopek
1Za domaฤe njoke najprej skuhamo krompir – z olupkom vred. Kuhan krompir olupimo in ลกe toplega pretlaฤimo. V veฤji lonec damo vreti vodo. Poฤakamo, da se krompir malo ohladi. Na sredini naredimo jamico in vanjo damo jajce, moko enakomerno potresemo po krompirju, dodamo sol in oljฤno olje. Testo na hitro zgnetemo (dlje kot ga mesimo, bolj se bo lepilo).
2Razvaljamo ga v 2-3 cm debel svaljek in nareลพemo na pribliลพno 2 cm dolge njoke. Za laลพje rezanje noลพ pomokamo. Ko voda zavre, jo solimo in vanjo stresemo njoke. Ti so kuhani, ko priplavajo na vrh. Kuhane odcedimo.
3Pripravimo ลกe omako. ล alotko drobno nasekljamo in jo poduลกimo na oljฤnem olju, malo jo posolimo. Sesekljamo ฤesen in peterลกilj, gobe oฤistimo in nareลพemo na tanke koลกฤke. Ko ลกalotka postekleni, dodamo ฤesen in peterลกilj (polovico ga prihranimo), takoj ko ฤesen zadiลกi pa gobe. Duลกimo do mehkega, pribliลพno 10 minut. Zalijemo s smetano za kuhanje, posolimo in popopramo in, ob stalnem meลกanju, kuhamo 2-3 minute.
4Omako polijemo po kuhanih njokih, posujemo z nasekljanim peterลกiljem in sveลพe naribanim parmezanom. ล e skleda zelene solate in perfektno kosilo je pripravljeno.