Vse kar potrebujete za dobro kosilo je malo krompirja, gobe, začimbe in veliko dobre volje.
Sestavine za krompirjeve njoke z gobovo omako
Njoki
- 1 kg krompirja
- 200 g ostre moke
- 1 jajce
- žlička soli
- 50 ml oljčnega olja
Omaka
- 4 šalotke
- 300 g jurčkov
- 5 stroki česna
- šopek svežega peteršilja
- 3 dl smetane za kuhanje
- 2 žlici oljčnega olja
- sol in poper
- parmezan po okusu
Postopek
1Za domače njoke najprej skuhamo krompir – z olupkom vred. Kuhan krompir olupimo in še toplega pretlačimo. V večji lonec damo vreti vodo. Počakamo, da se krompir malo ohladi. Na sredini naredimo jamico in vanjo damo jajce, moko enakomerno potresemo po krompirju, dodamo sol in oljčno olje. Testo na hitro zgnetemo (dlje kot ga mesimo, bolj se bo lepilo).
2Razvaljamo ga v 2-3 cm debel svaljek in narežemo na približno 2 cm dolge njoke. Za lažje rezanje nož pomokamo. Ko voda zavre, jo solimo in vanjo stresemo njoke. Ti so kuhani, ko priplavajo na vrh. Kuhane odcedimo.
3Pripravimo še omako. Šalotko drobno nasekljamo in jo podušimo na oljčnem olju, malo jo posolimo. Sesekljamo česen in peteršilj, gobe očistimo in narežemo na tanke koščke. Ko šalotka postekleni, dodamo česen in peteršilj (polovico ga prihranimo), takoj ko česen zadiši pa gobe. Dušimo do mehkega, približno 10 minut. Zalijemo s smetano za kuhanje, posolimo in popopramo in, ob stalnem mešanju, kuhamo 2-3 minute.
4Omako polijemo po kuhanih njokih, posujemo z nasekljanim peteršiljem in sveže naribanim parmezanom. Še skleda zelene solate in perfektno kosilo je pripravljeno.