Krompirjevi njoki z gobovo omako

Znam svetuje

Vse kar potrebujete za dobro kosilo je malo krompirja, gobe, zaฤimbe in veliko dobre volje.

Sestavine za krompirjeve njoke z gobovo omako

Njoki

  • 1 kg krompirja
  • 200 g ostre moke
  • 1 jajce
  • ลพliฤka soli
  • 50 ml oljฤnega olja

Omaka

  • 4 ลกalotke
  • 300 g jurฤkov
  • 5 stroki ฤesna
  • ลกopek sveลพega peterลกilja
  • 3 dl smetane za kuhanje
  • 2 ลพlici oljฤnega olja
  • sol in poper
  • parmezan po okusu

Postopek

1Za domaฤe njoke najprej skuhamo krompir – z olupkom vred. Kuhan krompir olupimo in ลกe toplega pretlaฤimo. V veฤji lonec damo vreti vodo. Poฤakamo, da se krompir malo ohladi. Na sredini naredimo jamico in vanjo damo jajce, moko enakomerno potresemo po krompirju, dodamo sol in oljฤno olje. Testo na hitro zgnetemo (dlje kot ga mesimo, bolj se bo lepilo).

2Razvaljamo ga v 2-3 cm debel svaljek in nareลพemo na pribliลพno 2 cm dolge njoke. Za laลพje rezanje noลพ pomokamo. Ko voda zavre, jo solimo in vanjo stresemo njoke. Ti so kuhani, ko priplavajo na vrh. Kuhane odcedimo.

3Pripravimo ลกe omako. ล alotko drobno nasekljamo in jo poduลกimo na oljฤnem olju, malo jo posolimo. Sesekljamo ฤesen in peterลกilj, gobe oฤistimo in nareลพemo na tanke koลกฤke. Ko ลกalotka postekleni, dodamo ฤesen in peterลกilj (polovico ga prihranimo), takoj ko ฤesen zadiลกi pa gobe. Duลกimo do mehkega, pribliลพno 10 minut. Zalijemo s smetano za kuhanje, posolimo in popopramo in, ob stalnem meลกanju, kuhamo 2-3 minute.

4Omako polijemo po kuhanih njokih, posujemo z nasekljanim peterลกiljem in sveลพe naribanim parmezanom. ล e skleda zelene solate in perfektno kosilo je pripravljeno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite