Golaž iz rumenih griv

Znam svetuje

Golaž iz rumenih griv je tradicionalna gobarska jed, ki navduši s polnim okusom in značilno aromo teh redkih gozdnih gob. Rumene grive lahko zamenjamo s strupeno bledo grivo, zato naj jih nabirajo le izkušeni gobarji. V receptu uporabimo samo mlade gobe, saj so starejše preveč podobne strupenim vrstam. Pravilno pripravljene pa ustvarijo kremast, aromatičen golaž, ki se odlično poda k kruhu ali kruhovim cmokom.

Sestavine za golaž iz rumenih griv

  • 500 g mladih rumenih griv
  • 500 g čebule
  • 0,3 dl oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlička sladke rdeče paprike v prahu
  • 1/4 žličke pekoče paprike (po želji)
  • 1 dl jušne osnove
  • 1 žlička soli
  • 1 šopek svežega peteršilja

Postopek

1Rumene grive temeljito očistite – pogosto se v notranjosti skrivajo drobne žuželke. Uporabite mlade gobe. Ker vršički lahko nekoliko grenijo, jih odstranite, mesnate bete pa narežite na manjše koščke. Gobe prekuhajte v vreli vodi in vodo zavrzite.

2V večji ponvi segrejte oljčno olje in na njem počasi prepražite sesekljano čebulo. Malo jo posolite, dodajte ščepec sode bikarbone in dušite, dokler se popolnoma ne razpusti. Med dušenjem jo po potrebi zalivajte z jušno osnovo.

3Ko čebula povre in se razpusti, dodajte nasekljan česen ter posujte s sladko in pekočo papriko. Če ne marate pekočega, pekočo papriko izpustite ali nadomestite s ščepcem črnega popra. Na kratko podušite.

4Dodajte poparjene rumene grive in jih dušite nekaj minut, da se zmehčajo. Nato primešajte paradižnikov koncentrat, prekuhajte in na koncu potresite s svežim nasekljanim peteršiljem.

5Postrezite vroče s svežim kruhom ali kruhovimi cmoki.

Nasveti

• Rumene grive vedno prekuhajte in uporabite samo mlade primerke.
• Pri uživanju vseh vrst griv odsvetujemo pitje alkoholnih pijač.
• Namesto pekoče paprike lahko uporabite blag črni poper ali dimljeno papriko za bogatejši okus.
• Za gostejšo omako dodajte žlico moke ali drobtin.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko golaž pripravim vnaprej?

Da, golaž iz rumenih griv lahko pripravite tudi dan prej – okus bo še boljši, ko se sestavine povežejo. Shranite ga v hladilniku in pred serviranjem pogrejte.

S čim postreči golaž iz rumenih griv?

Najbolje se poda s svežim kruhom, kruhovimi cmoki, polento ali krompirjem. Lahko ga postrežete tudi kot prilogo k pečenemu mesu.

Kako shranim rumene grive, če jih naberem več?

Rumene grive lahko za kratek čas hranite v hladilniku, očiščene in surove ali blanširane pa jih lahko tudi zamrznete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite