Testenine z vongolami

Znam svetuje

This post is also available in: Hrvatski (Hrvaลกki)

Testenine z vongolami so klasiฤna italijanska jed, ki zdruลพuje morske okuse, ฤesen in belo vino. So preproste, a polne arome in idealne za poletne veฤerje, ko si zaลพelite dih jemajoฤe, lahkotne jedi z morja.

Sestavine (za 4 osebe)

  • 400โ€“450 g ลกpagetov ali linguinov (testenin, ki dobro vpijejo omako)
  • 1 kg sveลพih vongol, oฤiลกฤenih
  • 4 stroki ฤesna, nasekljani
  • 1 pest sveลพega peterลกilja, nasekljanega
  • 1 dcl suhega belega vina
  • 3 ลพlice oljฤnega olja ekstra deviลกkega
  • sol
  • poper
  • 1/2 ฤajne ลพliฤke sveลพe mletega ฤilija ali feferoncina (po ลพelji, za pikantnost)
  • limona (krhelj za postreลพbo)
  • pribliลพno 100 ml vode od kuhanih testenin, priboljลกek za omako

Postopek

1Najprej pripravite vongole: namoฤite jih vsaj 20โ€“30 minut v hladni slani vodi, da izloฤijo morebitne neฤistoฤe in pesek. Odstranite vse, ki so poลกkodovane ali se ne zaprejo.

2Pripravite lonec z dobro koliฤino slane vode, zavrite in zaฤnite kuhati testenine โ€œal denteโ€ (1โ€“2 minuti manj, kot piลกe na embalaลพi).

3V veliki ponvi segrejte oljฤno olje. Dodajte nasekljan ฤesen (in ฤili, ฤe ga uporabite) ter na zmernem ognju praลพite le toliko, da ฤesen zadiลกi โ€“ pazite, da ne porjavi.

4Dodajte vongole v ponev, premeลกajte, nato prilijte belo vino. Pokrijte ponev in kuhajte 3โ€“4 minute, dokler se vse vongole ne odprejo. Tiste, ki ostanejo zaprte, zavrzite.

5Ko so testenine skoraj kuhane, jih odcedite in prihranite pribliลพno 100 ml vode od testenin.

6Testenine prestavite v ponev z odprtimi vongolami. Dodajte prihranjeno vodo, nasekljan peterลกilj, sol in poper po okusu. Rahlo pretresite ponev, da se testenine in ลกkoljke lepo poveลพejo.

7Odstranite s ลกtedilnika in takoj postrezite. Na vrh lahko stisnete krhelj limone in po ลพelji pokapljate z malo ekstra deviลกkega oljฤnega olja.

Nasveti za popolne testenine z vongolami

โ€ข Poskrbite, da bodo ลกkoljke sveลพe โ€“ kupite jih pri zaupanja vrednem prodajalcu.
โ€ข Ne prekuhajte testenin โ€“ โ€œal denteโ€ tekstura je kljuฤna.
โ€ข Uporabite kakovostno belo vino.
โ€ข Prihranite vodo od testenin โ€“ ลกkrob pomaga zgostiti omako.
โ€ข Sveลพ peterลกilj ali zeliลกฤa dodajo barvo in okus; limona doda sveลพino ob koncu.
โ€ข Redno preverjajte ฤas kuhanja ลกkoljk โ€“ prekuhane postanejo gumijaste.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Kako veste, ฤe so vongole sveลพe?

Preverite, da so vongole zaprte ali se ob dotiku zaprejo. Ne uporabljajte tistih z odprto lupino, ki se ne zaprejo. Lupine naj bodo brez razpok, vonj sveลพ in morski.

Ali je vino nujno?

Vino doda sveลพino in kompleksnost okusa, vendar ga lahko nadomestite z malo ribje juลกne osnove ali vode od ลกkoljk.

Kakลกne testenine uporabiti?

Najbolje se obnesejo dolgi tanki rezanci, ลกpageti ali linguini, ker dobro vpijejo omako in se lepo poveลพejo s ลกkoljkami.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite