This post is also available in:
Hrvatski (Hrvaลกki)
Testenine z vongolami so klasiฤna italijanska jed, ki zdruลพuje morske okuse, ฤesen in belo vino. So preproste, a polne arome in idealne za poletne veฤerje, ko si zaลพelite dih jemajoฤe, lahkotne jedi z morja.
Sestavine (za 4 osebe)
- 400โ450 g ลกpagetov ali linguinov (testenin, ki dobro vpijejo omako)
- 1 kg sveลพih vongol, oฤiลกฤenih
- 4 stroki ฤesna, nasekljani
- 1 pest sveลพega peterลกilja, nasekljanega
- 1 dcl suhega belega vina
- 3 ลพlice oljฤnega olja ekstra deviลกkega
- sol
- poper
- 1/2 ฤajne ลพliฤke sveลพe mletega ฤilija ali feferoncina (po ลพelji, za pikantnost)
- limona (krhelj za postreลพbo)
- pribliลพno 100 ml vode od kuhanih testenin, priboljลกek za omako
Postopek
1Najprej pripravite vongole: namoฤite jih vsaj 20โ30 minut v hladni slani vodi, da izloฤijo morebitne neฤistoฤe in pesek. Odstranite vse, ki so poลกkodovane ali se ne zaprejo.
2Pripravite lonec z dobro koliฤino slane vode, zavrite in zaฤnite kuhati testenine โal denteโ (1โ2 minuti manj, kot piลกe na embalaลพi).
3V veliki ponvi segrejte oljฤno olje. Dodajte nasekljan ฤesen (in ฤili, ฤe ga uporabite) ter na zmernem ognju praลพite le toliko, da ฤesen zadiลกi โ pazite, da ne porjavi.
4Dodajte vongole v ponev, premeลกajte, nato prilijte belo vino. Pokrijte ponev in kuhajte 3โ4 minute, dokler se vse vongole ne odprejo. Tiste, ki ostanejo zaprte, zavrzite.
5Ko so testenine skoraj kuhane, jih odcedite in prihranite pribliลพno 100 ml vode od testenin.
6Testenine prestavite v ponev z odprtimi vongolami. Dodajte prihranjeno vodo, nasekljan peterลกilj, sol in poper po okusu. Rahlo pretresite ponev, da se testenine in ลกkoljke lepo poveลพejo.
7Odstranite s ลกtedilnika in takoj postrezite. Na vrh lahko stisnete krhelj limone in po ลพelji pokapljate z malo ekstra deviลกkega oljฤnega olja.
Nasveti za popolne testenine z vongolami
โข Poskrbite, da bodo ลกkoljke sveลพe โ kupite jih pri zaupanja vrednem prodajalcu.
โข Ne prekuhajte testenin โ โal denteโ tekstura je kljuฤna.
โข Uporabite kakovostno belo vino.
โข Prihranite vodo od testenin โ ลกkrob pomaga zgostiti omako.
โข Sveลพ peterลกilj ali zeliลกฤa dodajo barvo in okus; limona doda sveลพino ob koncu.
โข Redno preverjajte ฤas kuhanja ลกkoljk โ prekuhane postanejo gumijaste.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Kako veste, ฤe so vongole sveลพe?
Preverite, da so vongole zaprte ali se ob dotiku zaprejo. Ne uporabljajte tistih z odprto lupino, ki se ne zaprejo. Lupine naj bodo brez razpok, vonj sveลพ in morski.
Ali je vino nujno?
Vino doda sveลพino in kompleksnost okusa, vendar ga lahko nadomestite z malo ribje juลกne osnove ali vode od ลกkoljk.
Kakลกne testenine uporabiti?
Najbolje se obnesejo dolgi tanki rezanci, ลกpageti ali linguini, ker dobro vpijejo omako in se lepo poveลพejo s ลกkoljkami.