Testenine z regratovim pestom morda niso tako pogosto naลกi na mizi, kot tiste z bazilikinim pestom, so pa prav tako okusne in zdrave. Regrat nabiramo veliko prej, kot baziliko in to je tudi prednost te jedi.
Sestavine za testenine z regratovim pestom
- 300 g regratovih listov
- 320 g testenin โ poljubne oblike
- 100 g mandljev
- 80 g pinjol
- 120 g sveลพe naribanega parmezana
- 3 stroke ฤesna
- naribana lupinica ene neลกkropljene limone
- 150 ml dobrega, domaฤega oljฤnega olja
Postopek
1Mandlje potopimo v vrelo vodo in olupimo. Skupaj s pinjolami jih na ponvi popeฤemo z vseh strani.
2Testenine skuhamo v slanem kropu po navodilih z embalaลพe. Velja pravilo, 100 g testenin, liter vode in ลพliฤka soli. Skuhamo jih al dente ali po naลกe na zob, ne smemo jih prekuhati.
3Regratove liste operemo in osuลกimo. ฤesen olupimo.
4V meลกalnik damo vse sestavine, razen parmezana in oljฤnega olja. Oljฤno olje dolivamo postopoma med meลกanjem.
5Meลกamo toliko ฤasa, da dobimo gladko kremo. ฤe je pesto pregost, dodamo ลกe malo oljฤnega olja.
6Na koncu dodamo ลกe parmezan in nadaljujemo z meลกanjem, dokler zmes nima gladke konsistence.
7Regratov pesto zmeลกamo z vroฤimi testeninami. Dodamo malo vode v kateri so se kuhale testenine, to naredi omako bolj kremno.
8Postreลพemo takoj, ฤe nam kaj pesta ostane, ga damo v steklen kozarฤek, zalijemo z oljem, da se ne izsuลกi in spravimo v hladilnik. V nekaj dneh ga porabimo kot namaz na kruhu ali kot dodatek solatam, mesu ali ribam.