Široki rezanci z jurčki

Znam svetuje

Široki rezanci z jurčki vas bodo popeljali na kulinarično popotovanje, polno okusov in bogate arome gozdnih gob. Široki rezanci, tudi znani kot “fettuccini,” se prelivajo s čudovito kremno omako iz svežih jurčkov, ki bo zadovoljila tako gurmane kot tiste, ki iščejo udobno domačo jed. Ne zamudite te priložnosti za razvajanje svojega okusa.

Jurčki (Amanita caesarea), ki so znani tudi kot cesarski goban ali kraljevi goban, veljajo za eno izmed najbolj cenjenih užitnih gob na svetu. Ena izmed najzanimivejših lastnosti teh gob je, da jih v antičnem Rimu in Grčiji pogosto imenujejo “gobe cesarjev” ali “kraljevski gobani,” ker so bili rezervirani za uživanje samo za cesarje in druge visoke dostojanstvenike. V tistem času je bilo kaznovano s smrtjo, če bi običajen državljan zaužil cesarske gobe.

To kaže na izjemen ugled in cenjenost jurčkov v starih civilizacijah ter na njihovo kulturno pomembnost. Danes se cesarski goban še vedno šteje za enega najokusnejših gob in se pogosto uporablja v kulinaričnih kreacijah po vsem svetu. Kljub temu pa je pomembno, da se jurčke nabira in uživa previdno, saj so nekatere vrste gob strupene in nevarne za zaužitje.

Sestavine za široke rezance z jurčki

  • 400 g širokih rezancev (fettuccine)
  • 250 g svežih jurčkov
  • 2 žlici masla
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, nasekljana
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 50 ml jušne osnove (piščančje ali zelenjavne)
  • 2 žlici sveže sesekljanega peteršilja
  • sol
  • poper
  • parmezan za posip

Široki rezanci, znani tudi kot “fettuccine” v italijanski kuhinji, so dobili svoje ime iz italijanske besede “fettuccia,” kar pomeni “male trakove” ali “trakce.” Ime izhaja iz njihovega širokega in ploskega videza, ki spominja na trakove.

Široki rezanci so tradicionalna jed iz italijanske regije Emilija-Romanja, ki je znana po bogati in okusni kulinariki. Najbolj znan recept s širokimi rezanci iz te regije je “fettuccine Alfredo,” ki vsebuje široke rezance, maslo in parmezan. Ta preprost, a okusen recept je priljubljen po vsem svetu in se še danes pogosto uživa v restavracijah in domačih kuhinjah. Široki rezanci so priljubljeni tudi v drugih jedeh, kot so testenine s tartufi, kremne omake, gobova omaka in še več.

Poleg tega so široki rezanci odlični tudi za zajemanje omake, zaradi svoje širine in teksture pa se z lahkoto prelivajo z različnimi okusi in sestavinami. To jih naredi priljubljeno izbiro v kulinaričnih eksperimentih in za pripravo različnih vrst testeninskih jedi.

Postopek

1Najprej skuhajte šširoke rezance v večji količini osoljene vode, kot je navedeno na embalaži. Ko so kuhani, jih odcedite, vendar prihranite približno 1/2 skodelice vode, v kateri so se kuhali.

2Medtem, ko se rezanci kuhajo, očistite sveže jurčke in jih narežite na tanke rezine.

3V večji ponvi stopite maslo na srednji vročini. Dodajte drobno sesekljano čebulo in nasekljan česen ter kuhajte, da se čebula zmehča in postane steklasta, približno 3-4 minute.

4Dodajte narezane jurčke v ponev in kuhajte še približno 5-7 minut, dokler jurčki ne spustijo tekočine in se začnejo mehčati.

5Zalijte jurčke s smetano za kuhanje in jušno osnovo. Kuhajte omako na srednji vročini približno 5-7 minut, da se zgosti. Po potrebi dodajte sol in poper po okusu.

6Dodajte kuhane široke rezance v omako in premešajte, da se dobro prepojijo z omako. Če je omaka pregosta, dodajte nekaj odcejene vode iz kuhanja rezancev.

7Široke rezance z jurčki postrezite na krožnikih, posujte s sveže sesekljanim peteršiljem in naribanim parmezanom. Uživajte v tej gurmanski poslastici!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite