Rižota z bučkami

Znam svetuje

Rižota z bučkami, kjer v okuse skočita panceta in pršut, za konec pa jih zaobjame parmezan.

Sestavine

  • 360 g riža Arborio, Carnaroli ali Vialone nano
  • 350 g bučk
  • česen
  • peteršilj
  • panceta
  • koščki pršuta
  • najmanj 1,5 l zelenjavne juhe
  • 1,5 dl malvazije
  • 50 g masla
  • sir grana padano ali parmezan
  • sol
  • poper
  • ekstra deviško oljčno olje

Priprava

1Najprej skuhamo zelenjavno bistro juho. V hladno vodo položimo svežo zelenjavo, kot so steblo zelene, korenček, čebula, majaron. Ko zavre, posolimo. Med kuhanjem juhe začnemo s pripravljanjem rižote.

2V veliki ponvi na dobrem olju pocvremo na tanko narezano panceto in koščke pršuta (pršut lahko tudi izpustimo). Dodamo narezan česen in pazimo, da v ponvi ne porumeni, nato dodamo sesekljan peteršilj in mešamo. Vse skupaj popražimo, nakar dodamo na tanko narezane bučke, nekoliko dosolimo, premešamo, pokrijemo s pokrovom in dušimo. Pazimo, da se nam vsebina ponve ne prismodi.

3Ko so bučke nekoliko zmehčane, dodamo riž in mešamo, dokler riž ne postekleni. Zalijemo z vinom, ko se to poduši in izhlapi, pa riž obilno zalijemo z vrelo juho.

4Med kuhanjem rižoto zalivamo z vrelo juho, vendar vedno šele takrat, ko riž popije vso tekočino. Med kuhanjem dodamo maslo, po potrebi dosolimo, popramo, lahko še zalijemo z vinom.

5Rižoto odstavimo nekoliko prej, preden je riž povsem kuhan, torej še, ko je al dente – čvrst. Potresemo ga s sesekljanim peteršiljem in obilno naribanim sirom. Počakamo, da se okusi prepletejo in rižota umiri. Postrežemo.

Nasveti

6Rižoto idealno dopolnjuje vino, najbolje ohlajeni rosé, malvazija ali rebula.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite