Kedgeree je indijska jed, ki sta mu osnova riž, jajca in dimljena riba, mi pa smo jo naredili z rdečo lečo in basmati rižem.
Sestavine
- 50 g rdeče leče
- 1 lovor list
- 225 g basmati riža
- 4 klinčki
- 50 g masla
- 1 žlička curry praška
- 1/2 žličke mletega čilija
- 2 žlici peteršilja
- sol
- poper
- 4 jajca
Postopek
1Oprano lečo stresemo v kozico, dodamo lovorov list, klinčke in toliko vode, da vse prekrijemo. Ko leča zavre, odstranimo peno in znižamo temperaturo. Pokrito kuhamo, da se leča zmehča, približno 30 minut. Odcedimo in zavržemo lovor list.
2Medtem damo v kozico riž in prilijemo 475 ml vrele vode. Dodamo klinčke in ščepec soli. Pokrito kuhamo nekje 15 minut, da se riž skuha. Odstranimo klinčke.
3V veliki kozici segrejemo maslo, dodamo curry in čili v prahu ter pokuhamo 1 minuto.
4Dodamo lečo in riž ter dobro premešamo. Posolimo in popopramo ter kuhamo 1-2 minuti. Primešamo sesekljan peteršilj in postrežemo z narezanim, trdo kuhanim jajcem.