Domači njoki s šparglji in panceto, prava poslastica in paša za oči. Če se vam mudi s kosilom, imamo pripravljen trik: lahko si privoščite tudi kupljene njoke, vendar pa ne pozabite, da so domači vedno boljši.
Sestavine za domače njoke s šparglji in panceto
Njoki
- 1 kg krompirja
- 200 g ostre moke
- 1 jajce
- 1 žlička soli
- 50 ml oljčnega olja
Omaka
- 100 g narezane pancete
- 400 g špargljev – boljši so divji
- 40 g sveže naribanega parmezana
- 1 šalotka
- 1 dl suhega belega vina
- 30 g masla
- sol
- poper
Postopek
1Za njoke damo najprej skuhamo krompir – z olupkom vred.
2Pripravimo omako, špargljem odlomimo lesene dele in jih povežemo v ohlapen šopek. V večjem loncu zavremo štiri litre vode, krop osolimo in vanj postavimo šopek špargljev tako, da vršički gledajo iz vode.
3Pokrite kuhamo do mehkega, 4-5 minut. Odcedimo, splaknemo pod hladno vodo in narežemo na majhne koščke, vršičke prihranimo. Vodo, v kateri so se kuhali šparglji, prihranimo, da bomo v njej skuhali njoke.
4Kuhan krompir olupimo in še toplega pretlačimo. Počakamo, da se krompir malo ohladi. Na sredini naredimo jamico in vanjo damo jajce, moko enakomerno potresemo po krompirju, dodamo sol in oljčno olje. Testo na hitro zgnetemo (dlje kot ga mesimo, bolj se bo lepilo, tega pa nočemo).
5Razvaljamo ga v 2-3 cm debel svaljek in narežemo na približno 2 cm dolge njoke. Za lažje rezanje nož pomokamo. Zavremo vodo, v kateri so se kuhali šparglji, jo solimo in vanjo stresemo njoke. Ti so kuhani, ko priplavajo na vrh.
5Panceto narežemo na tanke rezine in jih v ponvi pocvremo, da postane hrustljava, koščke poberemo iz ponve. V isti ponvi stopimo maslo in na njem pocvremo sesekljano šalotko.
6Dodamo narezane šparglje brez vršičkov. Zalijemo z belim vinom in pustimo vreti nekaj minut, da izpari ves alkohol. Omako posolimo, popopramo, dodamo parmezan, vršičke in kuhamo še minutko, da se okusi lepo povežejo.
7V omako stresemo kuhane njoke, dobro premešamo in razdelimo na krožnike. Po vrhu potresemo popečeno panceto.