Zavajon – zabaione je ena najbolj klasiฤnih krem โโitalijanskega slaลกฤiฤarstva, pripravimo jo tako, da stepemo rumenjake, sladkor in desertno vino, obiฤajno marsalo, nato pa jo kuhamo v parni kopeli, dokler ne postane gosta in penasta zmes. ฤe pripravljamo sladico za otroke, namesto vina, uporabimo mleko.
Zavajon obiฤajno postreลพemo v skodelicah, skupaj s suhimi piลกkot in tako postanejo okusna sladica za prigrizek ali po obroku.
Ta krepฤilni napitek je popularen tudi v Istri, najpogosteje ga pri nas pripravljajo z refoลกkom.
Izvor sladice Zabaione (ali zabaglione) je nekoliko negotov, vendar se pogosto pripisuje italijanski kulinariฤni zgodovini. Obstaja veฤ teorij o tem, kje in kako se je sladica pojavila.
Ena od teorij trdi, da se je Zabaione pojavil v kuhinjah Caterine de’ Medici, italijanske plemkinje, ki je postala kraljica Francije v 16. stoletju. Prinaลกala je s seboj razliฤne italijanske kulinariฤne vplive, med njimi tudi recepte, ki so bili morda predhodniki Zabaioneja.
Druga teorija pa navaja, da je Zabaione izviral na dvoru Gonzaga v Mantovi. Obstajajo zapisi o prvem receptu za Zabaione, ki sega v ฤas teh plemiฤev v 15. stoletju.
Kljub nejasnostim glede izvora je Zabaione postal priljubljena sladica v italijanski kuhinji in prepoznavna po svoji kremasti teksturi, ki jo doseลพemo z meลกanjem jajฤnih rumenjakov, sladkorja in alkohola (najpogosteje vina ali likerja). Sladica je nato postala del razliฤnih kulinariฤnih tradicij in se pojavlja v razliฤnih oblikah po vsem svetu.
V slovenski istri, so jo delali z refoลกkom, trapo, kavo, mlekom in ลกe ฤim.
Sestavine za zavajon – zabaione
- 6 rumenjakov jajc (intenzivno obarvanih)
- 150 g sladkorja
- 150 ml desertnega vina (npr. marsalo), lahko pa uporabite tudi trapo, kavo, mleko, …
Postopek
1Loฤite beljake od rumenjakov in rumenjake postavite v veฤjo kovinsko ali stekleno posodo.
2Dodajte sladkor k rumenjakom in zaฤnite meลกati z metlico za stepanje, dokler zmes ni gladka in sladkor popolnoma raztopljen.
3Poฤasi in postopoma dodajajte alkoholizirano vino (vin santo), medtem ko nenehno meลกate. Nadaljujte meลกanje, da se sestavine dobro zdruลพijo.
4Ko so sestavine enakomerno pomeลกane, postavite posodo nad paro, pripravljeno v veฤjem loncu, vendar poskrbite, da posoda ne bo neposredno priลกla v stik s paro. Para naj neลพno segreje zmes.
5Nadaljujte z meลกanjem nad paro, dokler zmes ne postane gostejลกa in doseลพe konsistenco kremaste omake. To lahko traja pribliลพno 10-15 minut.
6Ko je zabaglione pripravljen, odstranite posodo iz pare. Pustite, da se nekoliko ohladi, vendar postrezite ลกe vedno toplo.
7Servirajte zabaglione v posodicah ali kozarcih. Po ลพelji ga lahko okrasite s sveลพim sadjem, metinimi listi ali drobnimi koลกฤki ฤokolade.
Zavajon res je bil dober v otroลกkih letih a mi otroci (vsaj jaz) z mlekom a starejลกi z vinom…