Zavajon – Zabaione

Znam svetuje

Zavajon – zabaione je ena najbolj klasiฤnih krem โ€‹โ€‹italijanskega slaลกฤiฤarstva, pripravimo jo tako, da stepemo rumenjake, sladkor in desertno vino, obiฤajno marsalo, nato pa jo kuhamo v parni kopeli, dokler ne postane gosta in penasta zmes. ฤŒe pripravljamo sladico za otroke, namesto vina, uporabimo mleko.

Zavajon obiฤajno postreลพemo v skodelicah, skupaj s suhimi piลกkot in tako postanejo okusna sladica za prigrizek ali po obroku.

Ta krepฤilni napitek je popularen tudi v Istri, najpogosteje ga pri nas pripravljajo z refoลกkom.

Izvor sladice Zabaione (ali zabaglione) je nekoliko negotov, vendar se pogosto pripisuje italijanski kulinariฤni zgodovini. Obstaja veฤ teorij o tem, kje in kako se je sladica pojavila.

Ena od teorij trdi, da se je Zabaione pojavil v kuhinjah Caterine de’ Medici, italijanske plemkinje, ki je postala kraljica Francije v 16. stoletju. Prinaลกala je s seboj razliฤne italijanske kulinariฤne vplive, med njimi tudi recepte, ki so bili morda predhodniki Zabaioneja.

Druga teorija pa navaja, da je Zabaione izviral na dvoru Gonzaga v Mantovi. Obstajajo zapisi o prvem receptu za Zabaione, ki sega v ฤas teh plemiฤev v 15. stoletju.

Kljub nejasnostim glede izvora je Zabaione postal priljubljena sladica v italijanski kuhinji in prepoznavna po svoji kremasti teksturi, ki jo doseลพemo z meลกanjem jajฤnih rumenjakov, sladkorja in alkohola (najpogosteje vina ali likerja). Sladica je nato postala del razliฤnih kulinariฤnih tradicij in se pojavlja v razliฤnih oblikah po vsem svetu.

V slovenski istri, so jo delali z refoลกkom, trapo, kavo, mlekom in ลกe ฤim.

Sestavine za zavajon – zabaione

  • 6 rumenjakov jajc (intenzivno obarvanih)
  • 150 g sladkorja
  • 150 ml desertnega vina (npr. marsalo), lahko pa uporabite tudi trapo, kavo, mleko, …

Postopek

1Loฤite beljake od rumenjakov in rumenjake postavite v veฤjo kovinsko ali stekleno posodo.

2Dodajte sladkor k rumenjakom in zaฤnite meลกati z metlico za stepanje, dokler zmes ni gladka in sladkor popolnoma raztopljen.

3Poฤasi in postopoma dodajajte alkoholizirano vino (vin santo), medtem ko nenehno meลกate. Nadaljujte meลกanje, da se sestavine dobro zdruลพijo.

4Ko so sestavine enakomerno pomeลกane, postavite posodo nad paro, pripravljeno v veฤjem loncu, vendar poskrbite, da posoda ne bo neposredno priลกla v stik s paro. Para naj neลพno segreje zmes.

5Nadaljujte z meลกanjem nad paro, dokler zmes ne postane gostejลกa in doseลพe konsistenco kremaste omake. To lahko traja pribliลพno 10-15 minut.

6Ko je zabaglione pripravljen, odstranite posodo iz pare. Pustite, da se nekoliko ohladi, vendar postrezite ลกe vedno toplo.

7Servirajte zabaglione v posodicah ali kozarcih. Po ลพelji ga lahko okrasite s sveลพim sadjem, metinimi listi ali drobnimi koลกฤki ฤokolade.

1 COMMENT

  1. Zavajon res je bil dober v otroลกkih letih a mi otroci (vsaj jaz) z mlekom a starejลกi z vinom…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite