Višnjeva pita

Znam svetuje

Ko zorijo višnje je pravi odgovor: višnjeva pita.

Sestavine

Krhko testo

  • 200 g mehke bele moke
  • 150 g mehkega masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • pol žličke pecilnega praška
  • ščepec soli

Nadev

  • 1 kg višenj
  • 100 g sladkorja
  • 20 gramov jedilnega škroba – Gustina

Maslene drobtinice

  • 150 g mehke bele moke
  • 100 g mehkega masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja

Priprava

1Pečico predgrejemo na 200 °C.

2Za krhko testo velja pravilo 3-2-1, se pravi tri dele moke, dva dela masla in en del sladkorja. Vse ostale sestavine pa dodajamo po okusu. Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom. Dodamo jajce, sladkor, ščepec soli, vanijijev sladkor in na lističe narezano maslo. S hladnimi rokami zgnetemo gladko testo. 2/3 testa razporedimo po dnu pekača, obloženega s peki papirjem, in ga z vilicami večkrat prebodemo. Tretjino testa prihranimo za rob. Testo pečemo v ogreti pečici 10 minut oziroma dokler ni zlato rumeno zapečeno.

3Višnje operemo, odstranimo peclje in razkoščičimo. Posujemo jih s sladkorjem, dobro premešamo in malo počakamo, da spustijo sok. Na hitro jih zavremo in odcedimo, sok prestrežemo. Gustin gladko zmešamo s tremi žlicami soka. Preostali sok zavremo, odstavimo z ognja, vmešamo Gustin, še enkrat zavremo in dodamo višnje. Višnje malo ohladimo, poskusimo, in če so prekisle jih posujemo še z eno žlico sladkorja.

4Testo ohladimo, rob pekača dobro namažemo z maslom in s preostalim testom oblikujemo približno 3 cm visok rob. Na pečeno osnovo razporedimo višnje in pripravimo še maslene drobtine. Moko presejemo, dodamo sladkor, vanilijev sladkor in kosmiče masla. Najlažje kar z rokami oblikujemo drobtinice. Te posujemo po višnjah in pito pečemo od 30-40 minut (do zlato rjave barve) na 200 °C.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite