Vaniljev biskvit za torto je odlična osnova za torte, kolače ali pa ga uporabimo kot enega izmed slojev v večplastnih poslasticah.
Enostavno, hitro in dobro, vaniljev biskvit narežemo na plasti, ga namočimo z jagodnim sokom, med plasti nadevamo sveže jagode in stepeno smetano. Lahko dodamo tudi malo jagodne marmelade za dodaten okus.
Uporabimo vaniljev biskvit namesto klasičnih piškotov v tiramisuju. Namakamo ga v kavi in plast za plastjo sestavimo slastno tiramisu poslastico.
Enostavno ga narežemo na kocke in nadevamo s čokoladno kremo, pudingom ali sadjem.
Sestavine za vaniljev biskvit za torto
- 6 jajc
- 280 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 300 g moke
- 1 vaniljev strok – vsebina
- 1 čajna žička soli
- 1 žlička limoninega soka
- 1 pecilni prašek
- 1,2 dcl mleka
- 1,2 dcl olja
Postopek
1Pripravimo pekač, premera 26 cm in ga obložimo s peki papirjem, bodimo natančni, da ne bo vogalov in zavihkov, ker se bo to poznalo pri testu. Še najlažje je, da v dno gladko vpnemo peki papir, obod pa izdatno namažemo z maslom in rahlo poprašimo z moko.
2Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg, da bo to lažje, jim dodamo ščepec soli in žličko limoninega soka.
3Rumenjake penasto vmešamo z obema sladkorjema in vsebino vaniljevega stroka, mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi. Dodamo olje, mleko in moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom, dobro premešamo, najbolje z električnim mešalcem.
4Beljake narahlo povlečemo v testo. Pomagamo si z lopatico in mešamo od zgoraj navzdol.
5Pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija.
6Testo vlijemo v pekač in nekajkrat z njim potolčemo po mizi, da se lepo razporedi in da ni mehurčkov.
7Pečemo 40 minut v sredni legi, če se po vrhu preveč peče, ga pokrijemo s peki papirjem. Po 40 min utah naredimo preizkus z zobotrebcem, ki ga zapičimo na sredino biskvita. Ostati mora čist, če se je nanj prilepilo testo, podaljšamo čas peke.
8Pečen biskvit obrnemo na leseno desko in počakamo, da se ohladi. Z nitko ga enakomerno dvakrat prerežemo. Naredimo lahko kakršno koli torto, ta biskvit resnično vedno uspe in se nikoli ne sesede.