Priprava okusne in osvežilne torte z grškim jogurtom in belo čokolado je preprosta, rezultat pa navduši prav vse ljubitelje sladkih dobrot.
Sestavine za torto z grškim jogurtom in belo čokolado
Biskvit
- 4 jajca
- 120 g sladkorja
- 120 g moke
- 1 čajiščna žlička pecilnega praška
- 2 žlici kakava (po želji, za temni biskvit)
- ščepec soli
Krema
- 500 g grškega jogurta
- 200 g bele čokolade
- 300 ml sladke smetane
- 50 g sladkorja v prahu (po želji)
- 1 vrečka želatine ali 1 pakiranje želatine fix
- 1 žlica vode (za pripravo želatine)
Dekoracija
- sveže sadje (maline, borovnice, jagode)
- piškoti, čokoladice ali praline (za okras)
- čokoladna glazura (stopljena temna čokolada z malo olja)
Postopek
1Pečico segrejte na 180 °C in obložite tortni model s papirjem za peko. Ločite rumenjake in beljake. Beljake stepite v trd sneg s ščepom soli. V drugi posodi penasto umešajte rumenjake in sladkor. Nato dodajte moko, pomešano s pecilnim praškom (in kakavom, če pripravljate temni biskvit). Nežno vmešajte sneg iz beljakov v pripravljeno maso. Zmes vlijte v model in pecite 20–25 minut. Biskvit ohladite.
2Belo čokolado stopite nad paro in jo nekoliko ohladite. Sladko smetano stepite v črst sneg. V ločeni posodi zmešajte grški jogurt in sladkor v prahu (po želji). Dodajte stopljeno belo čokolado in dobro premešajte. Pripravite želatino po navodilih na embalaži (raztopite jo v vodi in segrejte na nizki temperaturi). Nato jo vmešajte v jogurtovo zmes. Na koncu nežno primešajte še stepeno smetano.
3Biskvit razrežite na dve ali tri plasti (odvisno od višine). Na prvo plast enakomerno nanesite del kreme in pokrijte z naslednjo plastjo. Postopek ponavljajte, dokler ne porabite vseh sestavin. Torto na koncu premažite s kremo tudi na zunanji strani.
4Torto prelijte s čokoladno glazuro ali jo okrasite s svežim sadjem, piškoti in čokoladicami po želji.
5Torto postavite v hladilnik za najmanj 4 ure, najbolje pa kar čez noč, da se dobro strdi.