Sorbet z bezgom in jagodami je ลกe en priljubljen naฤin, kako se posladkati in osveลพiti v vroฤih dneh. Bezeg in jagode se odliฤno ujemajo in meลกanje bezga z jagodami v sorbetu zdruลพuje okuse obeh sestavin ter ustvarja zanimivo in uravnoteลพeno kombinacijo. Bezgovi cvetovi imajo cvetliฤni okus z rahlo sladkobo, medtem ko so jagode sladke in soฤne. Kombinacija teh dveh sestavin daje sorbetu bogat in uravnoteลพen okus, ki je hkrati osveลพujoฤ in sladek.
Bezgovi cvetovi imajo prepoznavno in prijetno aromo, ki se lepo dopolnjuje z diลกeฤo aromo jagod. Skupaj ustvarjajo privlaฤen vonj, ki poveฤuje uลพitek ob uลพivanju sorbeta. Nenazadnje pa so tako bezgovi cvetovi kot โโjagode bogati z antioksidanti, vitamini in minerali. S kombinacijo teh sestavin v sorbetu lahko dobite koristi obeh, kar prispeva k prehranski raznolikosti in uลพitku.
Sestavine za sorbet z bezgom in jagodami
- 10-12 sveลพih bezgovih cvetov
- 250 ml vode
- 200 g sladkorja
- 300 g sveลพih jagod
- 2 ลพlici sveลพega limoninega soka
Postopek
1Bezgove cvetove previdno oplaknite pod tekoฤo vodo, da odstranimo umazanijo ali ลพuลพelke. Ne pustimo jih predolgo v vodi, da ne bi izgubili okusa.
2V loncu zmeลกamo vodo in sladkor. Segrevamo na srednji temperaturi, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Sirup, ki nastane, ลกe zavremo in kuhamo ลกe 1-2 minuti. Zatem ga odstranimo s ลกtedilnika in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
3V skledo poloลพimo sveลพe bezgove cvetove in jih prelijemo s hladnim sladkornim sirupom. Pustimo, da se meลกanica namaka vsaj 2 uri ali pa kar ฤez noฤ v hladilniku, saj se bo tako okus bezgovih cvetov prenesel v sirup.
4Medtem operemo in oฤistimo jagode. Zmiksamo jih v meลกalniku ali s paliฤnim meลกalnikom, da dobimo gladek jagodni pire.
5Ko je namakanja bezgovih cvetov konec, tekoฤino precedimo in zmeลกamo bezgov sirup z jagodnim pirejem. Dodamo tudi sveลพ limonin sok in dobro premeลกamo. Po okusu lahko dodamo malo veฤ sladkorja ali limoninega soka, ฤe ลพelimo sorbet bolj sladek ali bolj kisel.
6Meลกanico vlijemo v posodo in jo postavimo v zamrzovalnik, kjer naj bo pribliลพno 3-4 ure, da se sorbet strdi. Vsako uro sorbet premeลกamo z vilicami, da prepreฤimo nastajanje leda in ohranimo njegovo gladko teksturo.
7Ko je sorbet dovolj trd, ga vzamemo iz zamrzovalnika in pustimo, da se malo odtaja, preden ga postreลพemo. Postreลพemo ga v kozarcih ali skledicah ter okrasimo s sveลพimi jagodami.