Sorbet z bezgom in jagodami

Znam svetuje

Sorbet z bezgom in jagodami je ลกe en priljubljen naฤin, kako se posladkati in osveลพiti v vroฤih dneh. Bezeg in jagode se odliฤno ujemajo in meลกanje bezga z jagodami v sorbetu zdruลพuje okuse obeh sestavin ter ustvarja zanimivo in uravnoteลพeno kombinacijo. Bezgovi cvetovi imajo cvetliฤni okus z rahlo sladkobo, medtem ko so jagode sladke in soฤne. Kombinacija teh dveh sestavin daje sorbetu bogat in uravnoteลพen okus, ki je hkrati osveลพujoฤ in sladek.

Bezgovi cvetovi imajo prepoznavno in prijetno aromo, ki se lepo dopolnjuje z diลกeฤo aromo jagod. Skupaj ustvarjajo privlaฤen vonj, ki poveฤuje uลพitek ob uลพivanju sorbeta. Nenazadnje pa so tako bezgovi cvetovi kot โ€‹โ€‹jagode bogati z antioksidanti, vitamini in minerali. S kombinacijo teh sestavin v sorbetu lahko dobite koristi obeh, kar prispeva k prehranski raznolikosti in uลพitku.

Sestavine za sorbet z bezgom in jagodami

  • 10-12 sveลพih bezgovih cvetov
  • 250 ml vode
  • 200 g sladkorja
  • 300 g sveลพih jagod
  • 2 ลพlici sveลพega limoninega soka

Postopek

1Bezgove cvetove previdno oplaknite pod tekoฤo vodo, da odstranimo umazanijo ali ลพuลพelke. Ne pustimo jih predolgo v vodi, da ne bi izgubili okusa.

2V loncu zmeลกamo vodo in sladkor. Segrevamo na srednji temperaturi, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Sirup, ki nastane, ลกe zavremo in kuhamo ลกe 1-2 minuti. Zatem ga odstranimo s ลกtedilnika in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

3V skledo poloลพimo sveลพe bezgove cvetove in jih prelijemo s hladnim sladkornim sirupom. Pustimo, da se meลกanica namaka vsaj 2 uri ali pa kar ฤez noฤ v hladilniku, saj se bo tako okus bezgovih cvetov prenesel v sirup.

4Medtem operemo in oฤistimo jagode. Zmiksamo jih v meลกalniku ali s paliฤnim meลกalnikom, da dobimo gladek jagodni pire.

5Ko je namakanja bezgovih cvetov konec, tekoฤino precedimo in zmeลกamo bezgov sirup z jagodnim pirejem. Dodamo tudi sveลพ limonin sok in dobro premeลกamo. Po okusu lahko dodamo malo veฤ sladkorja ali limoninega soka, ฤe ลพelimo sorbet bolj sladek ali bolj kisel.

6Meลกanico vlijemo v posodo in jo postavimo v zamrzovalnik, kjer naj bo pribliลพno 3-4 ure, da se sorbet strdi. Vsako uro sorbet premeลกamo z vilicami, da prepreฤimo nastajanje leda in ohranimo njegovo gladko teksturo.

7Ko je sorbet dovolj trd, ga vzamemo iz zamrzovalnika in pustimo, da se malo odtaja, preden ga postreลพemo. Postreลพemo ga v kozarcih ali skledicah ter okrasimo s sveลพimi jagodami.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite