Se vam je že kdaj zgodilo, da ste z užitkom ugriznili v ponujeno breskvico, lepe rdeče rumene barve, posuto s sladkorjem, okus pa je bil pravo razočaranje. Nadev suh, obod trd, breskvice presladke ali premalo sočne. No, po peki teh breskvic razočaranj zagotovo ne bo.
Sestavine
Testo
- 1 kg mehke bele moke
- 3 jajca
- 300 g sladkorja v prahu
- 1 sladkor z burbonsko vaniljo
- 2 dl olja
- 2 dl mleka
- sok ene limone
- naribana lupinica neškropljene limone
- 1 pecilni prašek
- ščepec soli
Nadev
- 200 g fino mletih orehov
- 3 dl sladke smetane
- 3 žlice kakava v prahu
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 1 dl ruma ali 30 ml rumove esence
- biskvitne drobtinice – ki jih dobimo, ko izdolbemo breskvice
Preliv
- malo rdeče jedilne barve (ali jagodnega sirupa)
- malo rumene jedilne barve (ali limoninega sirupa)
- voda
- kristalni sladkor
Priprava
1Moko skupaj s sladkorjem in pecilnim praškom presejemo v mešalno posodo. Dodamo limonino lupinico, ščepec soli in premešamo.
2Zmes polijemo z limoninim sokom, dodamo olje, mleko in jajca in vse z gnetilnima kavljema na najvišji hitrosti zgnetemo gladko testo. Če se testo preveč lepi, ga zavijemo v prosojno folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.
3Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija, pekač obložimo s peki papirjem. Iz testa oblikujemo kroglice velikosti oreha in jih ob primernem medsebojnem razmaku polagamo na pekač. Lažje bomo delali, če si nekoliko naoljimo roke. Pečemo jih 12-15 minut, ne smejo se obarvati, na dotik pa morajo biti trde.
4Pečene, še vroče, razpolovimo in jih nekoliko izdolbemo. Bodite previdni, da vam ne razpadejo.
5Smetano segrejemo do vretja in z njo prelijemo mlete orehe. Dodamo kakav in sladkor v prahu, dobro premešamo, dodamo še rum (če bodo breskvice za otroke, pa rumovo esenco). Če je masa preredka, dodamo še malo mletih orehov.
6Z nadevom napolnimo obe polovici izdolbenih kroglic in po dve in dve zložimo skupaj, da dobimo breskvico.
7Na dveh globokih krožnikih si pripravimo obliva dveh različnih barv, rumene in rdeče. Jedilne barve lahko zmešamo z vodo ali pa z vodo razredčimo sirup in dodamo malo jedilne barve, da bo ta bolj intenzivna.
8Nadevane kroglice najprej pomočimo v rumeno barvo, nato še v rdečo (polovico), povaljamo v sladkorju in odložimo na pladenj, da se posušijo.
Nasveti
9Zaprte v neprodušni posodi bodo sočne in mehke več dni. Problem je, da pri nas prej zginejo.