Okusna, mehka, sočna in za pripravo zelo preprosta sladica. V zaprti posodi nam zdrži več dni in ne izgublja svoje sočnosti.
Sestavine
- 3 jajca
- 1 in 3/4 lončka sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 1 lonček mleka
- 1 lonček stopljenega masla
- 3 lončki moke
- 1/2 pecilnega praška
- rum – po okusu
- 4 žlice grenkega kakava
- ščepec soli
Postopek
1Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjakom dodamo oba sladkorja in jih z električno metlico penasto vmešamo. Če zmesi ni mogoče mešati, dodamo kakšno žlico mleka.
2Rumenjakom dodamo mleko, stopljeno maslo in rum ter dobro premešamo. V drugi posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Suhe sestavine med stalnim mešanjem postopoma dodajamo v mokre.
3Ko dobimo lepo, enakomerno gladko testo, ga razdelimo na polovico. V eno polovico z metlico vmešamo še kakav. Beljake stepemo v čvrst sneg. Polovico ga vmešamo v belo testo, drugo polovico pa v temno.
4Pekač za peko štručke kruha dobro namažemo z maslom. V pekač izmenično nalivamo svetlo in temno maso. To naredimo tako, da nalivamo cik- cak, eno po dolžini, drugo po širini pekača. Tako bomo dobili marmorni kolač z lepim vzorcem.
5Pečico segrejemo na 180°C in kolač pečemo 40 – 50 minut. Če se nam začne žgati, ga pokrijemo z aluminijasto folijo. Preden ga vzamemo iz pečice, z zobotrebcem preverimo, če je pečen in po potrebi peko podaljšamo.
6Kolač vzamemo iz pečice, pustimo, da se malo ohladi in nato stresemo iz pekača. Postrežemo še mlačnega, saj je takrat najboljši.