Ta recept je popoln za vse, ki iščejo preprost, a okusen domač kolač, ki združuje sočnost biskvita, sladkost marmelade ter bogat okus čokolade in pomaranče.
Sestavine za sočen domač kolač z marmelado in čokoladnim prelivom
Za biskvit
- 4 jajca
- 200 g sladkorja
- 1 dl mleka
- 200 g moke
- 2 dl olja
- 1 pecilni prašek
Za premaz
- marelična marmelada
Za preliv za zdrobljen biskvit
- 50 g sladkorja
- 1 dl prekuhane vode
- 2 zamrznjeni pomaranči (naribani)
Za čokoladni preliv
- čokolada za kuhanje
- 2 žlici olja
Postopek
1Ločite rumenjake od beljakov. Beljake stepite v trden sneg. Rumenjake penasto stepite s sladkorjem, nato dodajte mleko, olje, moko in pecilni prašek. Dobro premešajte, da dobite gladko maso. Na koncu z lopatico nežno vmešajte sneg iz beljakov. Pekač obložite s papirjem za peko, vlijte pripravljeno maso in pecite v ogreti pečici na 170 °C približno 25 minut.
2Ko se biskvit ohladi, ga prerežite vodoravno na dva dela. Spodnji del biskvita položite nazaj v pekač in premažite z marelično marmelado. Zgornji del biskvita nadrobite v večjo posodo, prelijte s prekuhano vodo, v katero ste zmešali sladkor in naribani pomaranči. Dobro premešajte, da se sestavine povežejo. Pripravljeno maso enakomerno razporedite po marmeladi na spodnjem delu biskvita.
3Na pari stopite čokolado skupaj z dvema žlicama olja. Stopljeno čokolado prelijte preko kolača in jo enakomerno razporedite s kuhinjsko lopatko ali žlico.
4Kolač postavite na hladno, da se dobro ohladi in povežejo vse plasti. Ko je kolač ohlajen, ga narežite na kose in postrezite.