Sladki orehovi rogljički – tradicija, ki diši po praznikih

Znam svetuje

Sladki orehovi rogljički – tradicija, ki diši po praznikih so nepogrešljiva klasika, ki ne sme manjkati na nobeni praznično obloženi mizi. Ti krhki, masleni piškoti z bogatim okusom orehov se kar stopijo v ustih in obudijo spomine na babičino kuhinjo. Priprava iz maslenega testa je preprosta, rezultat pa so slastni grižljaji, povaljani v vaniljevem sladkorju, ki hišo napolnijo s čarobnim vonjem. Odlični so ob čaju, kavi ali kuhanem vinu v mrzlih zimskih dneh.

Sestavine za sladke orehove rogljičke

  • 300 g moke
  • 200 g masla (hladnega)
  • 100 g mletih orehov
  • 100 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 1 jajce
  • vsebina enega vaniljevega stroka
  • nastrgana lupinica ene neškropljene limone
  • ščepec soli
  • Za posip: 100 g sladkorja v prahu in 2 vaniljeva sladkorja

Postopek

1Na delovno površino presejemo moko, na sredini naredimo jamico in vanjo damo rumenjake, celo jajce, sladkor, sol, vsebino vaniljevega stroka in limonino lupinico. Premešamo z malo moke, da se naredi gosta kaša.

2Po vrhu potresemo mlete orehe in dodamo maslo, narezano na manjše koščke. S hladnimi rokami hitro zgnetemo gladko testo. Pazimo, da masla ne segrejemo preveč. Testo oblikujemo v svaljek, ga zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da se sestavine povežejo in maslo strdi.

3Pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija. Nizek pekač obložimo s papirjem za peko.

4Ohlajeno testo narežemo na približno 1 cm debele kolobarčke in te nato na kocke, da dobimo koščke v velikosti oreha. Vsak košček med dlanmi oblikujemo v približno 6 cm dolg svaljek, ki ga na koncu rahlo stanjšamo in upognemo v obliko rogljička. Polagamo jih na pekač, pri čemer naj bo razdalja med njimi vsaj en centimeter.

5Rogljičke pečemo 12–15 minut v srednji legi pečice. Pozorno jih spremljajte – pečeni so, ko zadišijo in se le rahlo zlato obarvajo (ne smejo porjaveti).

6V manjši posodi zmešamo sladkor v prahu in vaniljev sladkor. Pečene rogljičke pustimo minuto na pekaču, da se malce utrdijo, nato pa jih še tople (vendar ne vrele) povaljamo v sladkorni mešanici in odložimo na pladenj, da se popolnoma ohladijo.

Nasveti za popolne orehove rogljičke

• Ključ do krhkega testa je hladno maslo in hladne roke. Če se testo med oblikovanjem preveč zmehča, ga za nekaj minut postavite nazaj v hladilnik.
• Ko so rogljički pečeni, so izjemno krhki. Ne premikajte jih takoj, ko pridejo iz pečice, saj se lahko zdrobijo. Počakajte minuto ali dve.
• Uporabite fino mlete orehe za bolj gladko teksturo testa.
• Rogljičke shranite v kovinski škatli za piškote. Najboljši so po nekaj dneh, ko se okusi prepojijo in postanejo še bolj mehki.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Zakaj se mi rogljički med peko razlezejo?

To se običajno zgodi, če je bilo v testu preveč masla ali pa če testo pred peko ni bilo dovolj ohlajeno. Poskrbite, da testo počiva v hladilniku vsaj 2 uri.

Ali lahko namesto orehov uporabim druge oreščke?

Seveda! Recept odlično deluje tudi z mletimi lešniki ali mandlji. Lešnikovi rogljički imajo še posebej izrazit in slasten okus.

Kako dolgo ostanejo sveži?

V tesno zaprti posodi (najbolje pločevinasti) na hladnem in suhem mestu zdržijo tudi do 3 tedne. Pravzaprav so s časom celo boljši.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite