Krhki, slastni in sladki orehovi rogljički, ki so jih pekle že naše babice, ne smejo manjkati na praznično obloženi mizi. Ustvarimo jih iz maslenega testa, ki ga pred uporabo ohladimo v hladilniku, da se bo lažje razvaljalo.
Sestavine za sladke orehove rogljičke
- 100 g mletih orehov
- 300 g moke
- 200 g masla
- 100 g sladkorja
- 2 rumenjaka
- 1 jajce
- vsebina enega vaniljevega stroka
- nastrgana lupinica ene neškropljene limone
- ščepec soli
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 vaniljeva sladkorja
Postopek
1Na delovno površino presejemo moko, na sredini naredimo jamico in vanjo damo rumenjake, sladkor, sol, vsebino vaniljevega sladkorja in limonino lupinico. Premešamo z malo moke, da se naredi gosta kaša.
2Po vrhu potresemo še mlete orehe in manjše koščke masla. S hladnimi rokami zgnetemo gladko testo. Da se bo testo lažje oblikovalo, ga oblikujemo v svaljek, zavijemo v folijo in postavimo za 2 uri v hladilnik.
3Pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija. Pladenj, na katerem bomo pekli piškote, obložimo s peki papirjem.
4Testo narežemo na približno 1 cm debele kolobarčke in te na kocke, da dobimo koščke testa orehove velikosti. Med dlanmi oblikujemo približno 6 cm dolge svaljke in jih upognemo v rogljičke. Te polagamo na pekač, razdalja med njimi pa naj bo vsaj en centimeter.
5Pečemo jih 12-15 minut v srednji legi. Rogljički so pečeni, ko zadišijo in se zlato rjavo obarvajo.
6V posodi zmešamo sladkor v prahu in vaniljev sladkor, rogljičke prestavimo na pladenj ter še tople povaljamo v pripravljeno mešanico.