Skutina pita z breskvami – nežna, sočna in dišeča po poletju

Znam svetuje

Skutina pita z breskvami – nežna, sočna in dišeča po poletju je tista domača sladica, ki spominja na otroštvo in nedeljska kosila pri babici. Mehko krhko testo, bogat skutni nadev in sladki krhlji breskev ustvarijo popolno harmonijo okusov. Priprava je preprosta, rezultat pa čudovito sočen in kremast kos pite, ki se kar topi v ustih. Odlična je topla ali ohlajena, še posebej z žličko kisle smetane ali kepico vanilijevega sladoleda.

Sestavine za skutino pito z breskvami (za pekač 30×22 cm)

Za testo

  • 300 g moke
  • 200 g masla (hladnega, narezanega na koščke)
  • 100 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • Lupinica polovice limone
  • Ščepec soli

Za nadev

  • 400 g skute (polnomastne ali polposne)
  • 2 jajci
  • 1 kisla smetana (180 g)
  • 120 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • Lupinica polovice limone
  • Sok polovice limone
  • 1 žlica pšeničnega zdroba
  • 4 zrele breskve (olupljene in narezane na krhlje)

Postopek priprave skutine pite z breskvami

1V skledi zmešajte moko, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico in ščepec soli. Dodajte maslo ter hitro zgnetite v gladko testo. Zavijte ga v folijo in ga postavite za 30 minut v hladilnik.

2Pečico segrejte na 200 °C. Testo razvaljajte in razporedite po dnu in robu namaščenega pekača. Testo na več mestih prebodite z vilicami in ga pecite 10 minut (»slepa peka«).

3Medtem pripravite nadev: v večji skledi gladko zmešajte skuto, jajci, kislo smetano, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, sok in zdrob. Po želji dodajte malo ruma za aromo.

4Nadev prelijte na delno pečeno testo in ga obložite z narezano breskvijo. Pecite še približno 45 minut pri 180 °C, da pita zlato porjavi in se nadev učvrsti.

5Pito popolnoma ohladite, nato narežite in postrezite. Najboljša je rahlo ohlajena – ko se okusi povežejo in skutni nadev postane svilnato kremast.

Nasveti za popolno skutino pito

• Namesto breskev lahko uporabite marelice, jabolka ali jagodičevje.
• Če želite bolj krhko dno, ga predhodno pecite s papirjem in suhimi stročnicami 10 minut.
• Skuto dobro odcedite – tako bo pita bolj kompaktna in ne bo vodena.
• Za bogatejši okus dodajte žličko ruma ali malo vaniljevega ekstrakta.
• Pita se čudovito poda z vanilijevim sladoledom ali kepico kisle smetane.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Lahko uporabim konzervirane breskve?

Da, uporabite jih lahko. Dobro jih odcedite in narežite na tanke krhlje, da pita ne postane preveč mokra.

Katera skuta je najboljša za pito?

Najboljša je polnomastna ali domača skuta, ki ni presuha. Če je zelo suha, dodajte malo mleka ali smetane.

Kako dolgo se pita ohrani sveža?

V hladilniku ostane dobra do 3 dni. Hranite jo pokrito, da se ne izsuši, ali jo po želji pogrejte v pečici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite