Skuta z vonjem po vanilji. Krhko testo in svežina limone. Ne more biti slabo.
Sestavine
Testo
- 350 g moke
- 1 vaniljev sladkor
- 80 g sladkorja
- 150 g masla
- 1 rumenjak
- 4 žlice kisle smetane
- noževa konica pecilnega praška
Nadev
- 1 jajce
- 5 žlic sladkorja
- pol kile skute
- 1 vaniljev sladkor
- 1 lonček kisle smetane
- sok polovice limone
- 1,5 žice pšeničnega zdroba
- 1 beljak
- 1 strok vanilje
Postopek
1Iz vseh sestavin zamesimo testo, ga pokrijemo in damo za pol ure v hladilnik. Razporedimo ga po dnu pekača, ki smo ga namastili z maslom in oblikujemo 2 cm visok rob. Testo spečemo z metodo slepe peke. To naredimo tako, ga po testu nasujemo fižol in pečemo 15 minut na 180 stopinj Celzija.
2Ko je pečeno, odstranimo fižol in na testo zlijemo nadev. To testo lahko pečemo tudi brez fižola, le pred peko ga večkrat prebodemo z vilicami.
3Za nadev jajca, sladkor in vaniljev sladkor penasto vmešamo. Z lopatko primešamo skuto, kislo smetano, zdrob in limonin sok. iz vaniljevega stroka z nožem postrgamo vsebino in ga dodamo v maso. iz beljaka stepemo trd sneg, ki ga malenkost posolimo in z lopatko počasi vmešamo v maso.
4Pečemo na 200 stopinj Celzija 35-45 minut. Pečeno narežemo in postrežemo še mlačno.