Odlična sladica, ki je ime dobila zaradi svojega izgleda.
Sestavine
Testo
- 6 jajc
- 75 ml vode
- 195 g sladkorja
- 180 g moke
- 15 g pecilnega praška (vrečka in pol)
- 23 g kakava v prahu
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
Krema
- 560 ml mleka z okusom vanilje
- 45 g koruznega škroba (gustin)
- 40 g vaniljevega sladkorja (4 vrečke)
- 2 stroka vanilje
- 560 g na sobno temperaturo ogretega masla
- drobno naribana limonina lupinica
- 225 g sladkorja v prahu
Preliv
- 500 g kokosove moke
Posip
- 200 g masla
- 320 g jedilne čokolade
Priprava
1Rumenjake, navaden in vaniljev sladkor penasto umešamo. V zmes počasi dodajamo vodo. Moko, kakav in pecilni prašek zmešamo v isti skledi in presejemo. Moko začnemo postopoma dodajati rumenjakom. Beljake stepemo v čvrst sneg, ki ga nežno umešamo v jajčno zmes.
2Pečico segrejemo na 190 °C. Med tem pekač (velikosti 30 x 39 cm) obložimo s papirjem za peko. Nanj vlijemo pripravljeno testo in ga razporedimo po celotni površini. Sega naj slab centimeter visoko. Biskvit pečemo 15 minut. V posodici v gladko zmes umešamo 100 ml mleka, škrob in vaniljev sladkor. Dobili smo podmet.
3Preostanek mleka vlijemo v kozico in ga skupaj z vaniljevim strokom zavremo. V vrelo mleko med nenehnim mešanjem počasi dodajamo podmet. Prevremo, da se krema zgosti. Kremo precedimo v posodo in ji primešamo naribano limonino lupinico. Pokrijemo jo z živilsko folijo in postavimo na hladno, da se strdi. Maslo penasto umešamo. Dodamo sladkor v prahu in ohlajeno kremo ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko zmes.
4Iz polovice biskvita izrežemo kroge za ruske kape, ki naj bodo premera 4 centimetre. Na drugo polovico biskvita enakomerno namažemo 2/3 kreme, izrežemo nove kroge in jih pokrijemo z izrezanimi biskvitnimi krogi. Rahlo pritisnemo, da se plasti med seboj sprimejo.
5Ruske kape ob straneh namažemo s preostankom kreme in jih povaljamo v kokosovi moki. Nad soparo razpustimo maslo. Dodamo čokolado in premešamo, da dobimo gladko zmes, ki jo polijemo po vrhu kap. Pri tem pazimo, da nam preliv ne steče čez rob.
6Počakamo, da se preliv strdi, potem pa pripravljeno pecivo serviramo na krožnik ali pladenj in postrežemo.