Klasiฤna pohorska omleta je preprosta za pripravo. Za osnovo ji je puhast biskvit, brusniฤna marmelada, sladka smetana, sladkor v prahu in sadje, kot so gozdne jagode, borovnice, maline in robidnice, vendar se je z leti modernizirala in razลกirila svoj nabor ter se dandanes vanjo usedejo tudi mandarine, kivi, mango, grozdje …
Oฤe pohorske omlete je Vilijem Raฤiฤ iz ลฝelezniฤarskega doma na Pohorju, ki jo je iznaลกel ลพe leta 1950, vendar se je najdba te sladice bolj pripisovala kuharskemu mojstru Pogaฤarju iz Poลกtarskega doma na Pohorju. Ne glede na sadje, ki jo spremlja, in marmelado, ki je lahko tudi mareliฤna, je prava pohorska omleta pripravljena v tortnem modelu premera 22 cm in speฤena v toฤno doloฤenem razmerju 3:3:3.
Sestavine za pohorsko omleto
- 3 jajca
- 3 poravnane ลพlice moke
- 3 ลพlice sladkorja
- 15 dag sadja po izbiri
- 200 ml sladke smetane
- brusniฤna marmelada
- 5 dkg sladkorja v prahu
Postopek
1Sadje operemo, oฤistimo in posuลกimo s papirnato brisaฤko. Pekaฤ za torto premera 22 cm obloลพimo s papirjem za peko, peฤico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Loฤimo beljake od rumenjakov in beljake stepemo v ฤvrst sneg – ne pozabimo jim dodati ลกฤepec soli.
2V drugi posodi penasto stepemo rumenjake s sladkorjem in stepamo toliko ฤasa, da se sladkor popolnoma stopi. Ko so rumenjaki pripravljeni, jim po ลพlicah dodajamo stepen beljak in ga neลพno umeลกamo.
3Na zmes presejemo ลกe moko, jo umeลกamo, testo vlijemo v tortni model in damo v peฤico. Peฤemo pribliลพno 10 minut.
4Medtem ko se omleta peฤe, stepemo sladko smetano z ลพliฤko sladkorja in jo damo v dresirno vreฤko.
5Peฤeno omleto zvrnemo na kroลพnik in jo takoj preganemo na pol. Poloviฤko omlete namaลพemo z marmelado, obloลพimo s sadjem in prepognemo, zraven pa nabrizgamo sladko smetano. ฤe bomo smetano dali na ลกe vroฤ bskvit, se bo stopila. No, mi smo jo dali v omleto, ko se je ลพe ohladila. Biskvit potresemo ลกe s sladkorjem v prahu in omleto ลกe toplo postreลพemo.