Pohorska omleta

Znam svetuje

Klasiฤna pohorska omleta je preprosta za pripravo. Za osnovo ji je puhast biskvit, brusniฤna marmelada, sladka smetana, sladkor v prahu in sadje, kot so gozdne jagode, borovnice, maline in robidnice, vendar se je z leti modernizirala in razลกirila svoj nabor ter se dandanes vanjo usedejo tudi mandarine, kivi, mango, grozdje …

Oฤe pohorske omlete je Vilijem Raฤiฤ iz ลฝelezniฤarskega doma na Pohorju, ki jo je iznaลกel ลพe leta 1950, vendar se je najdba te sladice bolj pripisovala kuharskemu mojstru Pogaฤarju iz Poลกtarskega doma na Pohorju. Ne glede na sadje, ki jo spremlja, in marmelado, ki je lahko tudi mareliฤna, je prava pohorska omleta pripravljena v tortnem modelu premera 22 cm in speฤena v toฤno doloฤenem razmerju 3:3:3.

Sestavine za pohorsko omleto

  • 3 jajca
  • 3 poravnane ลพlice moke
  • 3 ลพlice sladkorja
  • 15 dag sadja po izbiri
  • 200 ml sladke smetane
  • brusniฤna marmelada
  • 5 dkg sladkorja v prahu

Postopek

1Sadje operemo, oฤistimo in posuลกimo s papirnato brisaฤko. Pekaฤ za torto premera 22 cm obloลพimo s papirjem za peko, peฤico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Loฤimo beljake od rumenjakov in beljake stepemo v ฤvrst sneg – ne pozabimo jim dodati ลกฤepec soli.

2V drugi posodi penasto stepemo rumenjake s sladkorjem in stepamo toliko ฤasa, da se sladkor popolnoma stopi. Ko so rumenjaki pripravljeni, jim po ลพlicah dodajamo stepen beljak in ga neลพno umeลกamo.

3Na zmes presejemo ลกe moko, jo umeลกamo, testo vlijemo v tortni model in damo v peฤico. Peฤemo pribliลพno 10 minut.

4Medtem ko se omleta peฤe, stepemo sladko smetano z ลพliฤko sladkorja in jo damo v dresirno vreฤko.

5Peฤeno omleto zvrnemo na kroลพnik in jo takoj preganemo na pol. Poloviฤko omlete namaลพemo z marmelado, obloลพimo s sadjem in prepognemo, zraven pa nabrizgamo sladko smetano. ฤŒe bomo smetano dali na ลกe vroฤ bskvit, se bo stopila. No, mi smo jo dali v omleto, ko se je ลพe ohladila. Biskvit potresemo ลกe s sladkorjem v prahu in omleto ลกe toplo postreลพemo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite