Pita z jabolki – čaroben vonj domače kuhinje

Znam svetuje

Pita z jabolki – čaroben vonj domače kuhinje je ena tistih sladic, ki nikoli ne gre iz mode. Hrustljavo krhko testo, bogat sloj sočnih jabolk in nežna aroma cimeta ustvarijo popolno harmonijo okusov, ki napolni dom s toplino in spomini. To je klasika, ki združuje tradicijo in preprostost – sladica, ki s svojo domačnostjo razveseli prav vsakega.

Sestavine za pito z jabolki (za pekač premera 26–28 cm)

Za krhko testo

  • 200 g mehke bele moke
  • 150 g mehkega masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • ščepec soli

Za jabolčni nadev

  • 1 kg jabolk (po možnosti kislo-sladkih)
  • 100 g sladkorja
  • 50 g masla
  • sok 2 limon
  • 1 žlička cimeta
  • po želji 1 žlica drobtin ali mletih orehov za posip

Postopek

1Pečico segrejte na 200 °C. Moko presejte skupaj s pecilnim praškom in ščepcem soli. Dodajte sladkor, jajce in na koščke narezano maslo. S hladnimi rokami hitro zgnetite gladko testo. Zavijte ga v folijo in ga za 30 minut postavite v hladilnik.

2Dobro polovico testa razvaljajte in položite v pekač, obložen s peki papirjem. S preostalim testom oblikujte robove in del mrežice. Dno testa večkrat prebodite z vilicami in ga predpecite 10 minut pri 200 °C.

3Medtem pripravite nadev. Jabolka olupite, odstranite pečke in polovico narežite na kocke, drugo polovico pa na tanke rezine. Pokapajte z limoninim sokom, dodajte sladkor in cimet ter pustite nekaj minut, da spustijo sok.

4Na ponvi raztopite maslo in dodajte narezana jabolka. Na zmernem ognju dušite 5–8 minut, da se zmehčajo, nato jih rahlo pretlačite v čežano. Po želji dodajte drobtine ali mlete orehe, da se nadev zgosti.

5Nadev enakomerno porazdelite po predpečenem testu, po vrhu položite trakove iz preostalega testa in oblikujte mrežico. Po želji premažite z razžvrkljanim jajcem za sijočo skorjico.

6Pito pecite 40 minut pri 180 °C, dokler se testo ne obarva zlato rjavo in jabolka lepo zmehčajo. Pustite, da se ohladi, nato potresite s sladkorjem v prahu in postrezite s kepico vaniljevega sladoleda ali stepeno smetano.

Nasveti za popolno pito z jabolki

• Za najlepšo teksturo uporabite kombinacijo kislih in sladkih jabolk (npr. jonagold in idared).
• Testo vedno hladite – tako bo po peki bolj hrustljavo.
• Za bogatejši okus lahko v nadev dodate rozine, mlete orehe ali malo ruma.
• Čežano pripravite le do polovične gostote, da pita ostane sočna.
• Postrezite mlačno – okus bo še bolj izrazit, še posebej s kepico sladoleda.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Lahko pito pripravim dan prej?

Seveda. Pita z jabolki je še boljša naslednji dan, ko se okusi lepo prepojijo. Shranite jo v hladnem prostoru in rahlo ogrejte pred postrežbo.

Katera jabolka so najboljša za pito?

Najboljša so trda, rahlo kisla jabolka, kot so jonagold, idared, granny smith ali zlati delišes. Med peko ohranijo obliko in ne postanejo kašasta.

Ali lahko pito zamrznem?

Da. Pito lahko zamrznete celo ali narezano na kose. Pred serviranjem jo pustite, da se odtaja na sobni temperaturi, nato jo po želji pogrejte v pečici pri 150 °C.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite