Pistacijeva krema z borovnicami v kozarcu je popolna kombinacija kremastega in sadnega okusa, ki jo lahko pripraviš brez peke. Doma narejena pistacijeva krema ji doda pristnost in bogat oreščkast okus.
Sestavine za pistacijevo kremo z borovnicami v kozarcu
Za domačo pistacijevo kremo
- 100 g nesoljenih pistacij
- 50 g sladkorja v prahu
- 50 ml mleka (po potrebi več)
- 30 g masla (neobvezno, za bolj kremasto teksturo)
- 1/2 čajne žličke vaniljevega ekstrakta (neobvezno, za dodaten okus)
Za sladico v kozarcu
- 40 g zdrobljenih piškotov (digestivni ali masleni piškoti)
- 200 g mascarponeja
- 100 ml sladke smetane
- 150 g svežih borovnic
- 1 žlica medu
- 1/2 čajne žličke limoninega soka
Postopek
1Pistacije prelij z vrelo vodo in jih pusti stati 5 minut. Nato jih olupi (to bo dalo svetlejšo barvo in bolj gladko teksturo). Očiščene pistacije zmiksaj v močnem blenderju ali multipraktiku. Dodaj sladkor v prahu in postopoma prilivaj mleko, dokler ne dobiš gladke, goste kreme. Za bogatejšo teksturo vmešaj stopljeno maslo in vaniljev ekstrakt.
2Mascarpone zmešaj z domačo pistacijevo kremo, da dobiš enotno zmes. V ločeni posodi stepi sladko smetano, nato jo nežno vmešaj v pistacijevo maso.
3Borovnice, med in limonin sok segrej v kozici na srednji temperaturi. Kuhaj 5 minut, da se borovnice zmehčajo in spustijo sok. Pusti, da se omaka ohladi.
4Na dno kozarca dodaj plast zdrobljenih piškotov. Dodaj plast pistacijeve kreme in nato plast borovničeve omake. Postopek ponovi še enkrat, da zapolniš kozarec.
5Okrasite z nekaj celimi borovnicami in nasekljanimi pistacijami. Postavi v hladilnik za vsaj 30 minut, da se okusi prepojijo.