V tem receptu za ocvrta jabolka z vaniljevo kremo bomo odkrili nekoliko drugaฤno razliฤico, ki bo popolna za ljubitelje sladkarij. Nekateri pravijo, da so jabolka najbolj vsestranski sadeลพi na svetu. Lahko jih jeste sveลพe, peฤete, kuhamo, jih uporabimo v solatah, pecivih ali pa pripravimo kot slasten prigrizek.
Ocvrta jabolka z vaniljevo kremo so nekoliko eksotiฤna, a hkrati domaฤa poslastica. Njihova priprava je preprosta, konฤni rezultat pa je neverjetno okusen.
To je sladica, ki zdruลพuje sladko in hrustljavo ocvrto jabolko z mehko in kremasto vaniljevo omako. Kontrast med dvema razliฤnima teksturama in okusoma je preprosto ฤudovit. Po okusu so podobna klasiฤni jabolฤni piti, le da so za pripravo potrebne manj sestavin in manj ฤasa.
Sestavine za ocvrta jabolka z vanilijevo kremo
Za ocvrta jabolka
- 4 srednje velika jabolka
- 100 g moke
- 1 jajce
- 150 ml piva (lahko tudi brezalkoholnega)
- 1 ลพlica sladkorja
- ลกฤepec soli
- olje za cvrtje
Za vanilijevo kremo
- 250 ml mleka
- 1 vaniljev strok
- 3 rumenjaki
- 60 g sladkorja
- 20 g moke
Postopek
1Zaฤnite z vanilijevo kremo: Mleko in vaniljev strok zavrite v srednje veliki ponvi. Rumenjake, sladkor in moko premeลกajte v loฤeni skledi. Ko mleko zavre, ga previdno prelijte v skledo z rumenjaki, neprestano meลกajte. Meลกanico prelijte nazaj v ponev in med stalnim meลกanjem kuhajte, dokler se ne zgosti. Ko je kuhano, odstranite vaniljev strok in kremo prenesite v ฤisto skledo. Pokrijte s plastiko in pustite, da se ohladi.
2Jabolka olupite, odstranite peลกke in nareลพite na 1 cm debele obroฤe.
3Pripravite testo za cvrtje: V veliki skledi zmeลกajte moko, sladkor in sol. V sredino dodajte razbito jajce in pivo, nato zmeลกajte, dokler ne dobite gladkega testa.
4Jabolฤne obroฤe potopite v testo, da so popolnoma prekriti, nato pa jih v veliki ponvi z vroฤim oljem ocvrite do zlato rjave barve.
5Ocvrta jabolka odstranite s penovko in jih poloลพite na papirnato brisaฤo, da se odteฤe odveฤno olje.
6Postrezite ocvrta jabolka z vanilijevo kremo. Za najboljลกi okus jih postrezite takoj.