Malce nenavadno ime za tako okusno sladico izhaja iz Francije – tam jo imenujejo Gateau invisible aux pommes. Pito naredimo z veliko sadja in zelo malo testa, sladkorja in maščobe. Sočna in okusna sladica, ki se ji težko upremo.
Sestavine za nevidno jabolčno pito
- 1 kg jabolk
- 1 vaniljev strok
- 2 jajci
- 50 g rjavega sladkorja
- 70 g moke
- 20 g masla
- 100 ml mleka
- 1 vrečka pecilnega praška
- 1 ščepec soli
- 70 g mandljevih lističev – neobvezno
Postopek
1Jajca s sladkorjem in vsebino vaniljevega stroka stepamo z električnim mešalnikom toliko časa, da se sladkor stopi in zmes spremeni barvo.
2Zmesi dodamo stopljeno in ohlajeno maslo in mleko in dobro premešamo. Moko presejemo s pecilnim praškom in soljo, vmešamo jo v jajčno zmes. Dobiti moramo gladko testo brez grudic.
3Še največ dela bomo imeli z jabolki. Ta olupimo, narežemo na četrtine, jim odstranimo peščišča in res tanko narežemo. Tanjše kot bodo rezine, boljša bo pita. Izberemo bolj kislo sorto jabolk.
4Rezine jabolk sproti dodajamo v testo, da nam ne potemnijo. Pazimo, da so popolnoma prekrite s testom.
5Pečico segrejemo na 190°C. Pekač premera 22 cm namažemo z maslom in poprašimo z moko. Vanj vlijemo zmes z jabolki in poravnamo s kuhalnico. Pečemo 30 minut, potresemo še z mandljevimi lističi in vrnemo v pečico še za 10 minut.
6Pečeno pito vzamemo iz pečice, počakamo, da se ohladi in postrežemo.