Sveže marelice so prava poslastica, zato želimo, da bi njihov sladko-kisel okus prišel do izraza tudi v vseh pecivih. In ta kolač nam ponuja prav to.
Sestavine
Testo
- 150 g moke
- 50 g zmehčanega masla
- 1 žlica sladkorja
- 1 ščepec soli
- 1 rumenjak
- 1/2 dl smetane za kuhanje
Nadev
- 750 g marelic
- 50 g moke
- 50 g sladkorja
- 1 dl smetane za kuhanje
- 1 rumenjak
- nastrgana lupinica ene neškropljene limone
Postopek
1Moko presejemo v skledo. Dodamo zmehčano maslo, sladkor, sol, rumenjak in smetano. Zgnetemo v gladko testo, ki ga pokrijemo in postavimo za pol ure v hladilnik.
2Marelice prelijemo s kropom in jim odstranimo kožico. Razpolovimo jih in odstranimo koščice.
3V skledi zmešamo moko s sladkorjem in smetano, dodamo limonino lupinico in rumenjak in vse skupaj kremasto umešamo.
4Okrogel pekač premera 26 cm namastimo z maslom. Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo v velikosti pekača in še toliko, da oblikujemo centimeter visok rob. Dno večkrat prebodemo z vilicami.
5Po dnu enakomerno namažemo pripravljeno kremo. Po podlagi naložimo še polovičke marelic.
6Kolač postavimo v hladno pečico in jo nastavimo na 200°C. Pečemo 45 minut. Pečenega malo ogladimo, razrežemo in postrežemo še mlačnega. Brez skrbi, tudi hladen bo dober.