Makova potica sestre Vendeline

Znam svetuje

Makova potica je pravi simbol slovenske kulinarike in prazniฤnega razpoloลพenja. Ta recept po navdihu sestre Vendeline navduลกuje s svojo tradicionalno pripravo, mehkim kvaลกenim testom in bogatim makovim nadevom. Nauฤite se pripraviti popolno makovo potico, ki bo oฤarala vaลกe goste in priฤarala vonj domaฤnosti v vaลก dom.

Sestavine za makovo potico sestre Vendeline

Kvaลกeno testo

  • 600 g moke
  • 120 g masla
  • pribliลพno 3 dl mleka
  • 3โ€“4 rumenjaki
  • 50 g sladkorja
  • 1 ลพlica ruma
  • 1 ลพliฤka soli

Kvasec

  • 20 g sveลพega kvasa
  • 4โ€“5 ลพlic mleka
  • 1/2 ลพliฤke sladkorja

Makov nadev

  • 250 g mletega maka
  • 5 dl mleka
  • 100 g masla
  • 150 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 3 ลพlice drobtin
  • drobno naribana limonina lupinica

Drugo

  • 1 jajce za premaz
  • maslo za model in mazanje potice
  • sladkor v prahu za posip

Predpriprava

Priprava kvasa

1V malo mlaฤnega mleka nadrobimo kvas, dodamo pol ลพliฤke sladkorja in pustimo, da se kvas stopi.

Testo

2Moko presejemo v veฤjo skledo. Na sredini naredimo jamico, v katero vlijemo pripravljen kvasec. Z malo moke pomeลกamo in pustimo vzhajati 2 minuti.

3V kozici stopimo maslo in ga ohladimo na mlaฤno temperaturo. V moko ob robu dodamo rumenjake, sladkor, rum in sol. Med poฤasnim dodajanjem mlaฤnega mleka priฤnemo z gnetenjem testa. Nato prilijemo ลกe stopljeno maslo in vse skupaj temeljito zgnetemo v gladko, proลพno testo. Pokrijemo z odejo in pustimo vzhajati na toplem mestu.

Priprava

Model

4Model za potico dobro namaลพemo z maslom.

Makov nadev

5V kozici pristavimo mleko in mak. Na nizkem ognju poฤasi zavremo ter kuhamo pribliลพno 15 minut. Nato v vroฤo meลกanico vmeลกamo zmehฤano maslo, sladkor, drobtine in limonino lupinico. Nadev nekoliko ohladimo. Beljake stepemo v ฤvrst sneg. Ko se makov nadev ohladi, mu primeลกamo rumenjake, na koncu pa neลพno vmeลกamo ลกe beljakov sneg.

Oblikovanje potice

6Vzhajano testo stresemo na pomokan prt. Ob robovih ga za centimeter zavihamo, nato pa razvaljamo v pravokotnik. Testo enakomerno premaลพemo z nadevom, pri ฤemer pazimo, da zaฤnemo mazati ฤim bliลพje zaฤetnemu robu.

7Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga previdno poloลพimo v pripravljen model. Zvitek veฤkrat preลกpikamo z iglo. Pokrijemo ga s prtom in pustimo, da ponovno vzhaja.

Peka

8Peฤico segrejemo na 200 ยฐC. Vzhajano potico premaลพemo z razลพvrkljanim jajcem in jo postavimo v ogreto peฤico. Ko potica lepo porumeni, temperaturo zniลพamo na 175 ยฐC ter peฤemo ลกe pribliลพno 60 minut.

Po peki

9Maslo stopimo. Peฤeno potico vzamemo iz peฤice, jo pustimo v modelu 5 minut, nato pa jo previdno zvrnemo na desko. Potico premaลพemo s stopljenim maslom, pokrijemo s peki papirjem in prtom ter pustimo, da se poฤasi ohlaja. Ohlajeno makovo potico potresemo s sladkorjem v prahu, nareลพemo in postreลพemo. Prava tradicionalna sladica za vse, ki oboลพujejo bogate okuse in prazniฤno vzduลกje.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Kako dolgo lahko hranim makovo potico?
V zaprti posodi ali platneni vreฤki na hladnem mestu ostane sveลพa do 5 dni.

Ali lahko makov nadev pripravim vnaprej?
Da, pripravljen nadev lahko hranite v hladilniku do 24 ur. Pred uporabo ga segrejte na sobno temperaturo.

Kaj storiti, ฤe je potica preveฤ suha?
Rahlo jo poลกkropite z mlaฤnim mlekom, zavijte v peki papir in pustite nekaj ur, da postane mehkejลกa.

Lahko uporabim suhi kvas?
Seveda! Ena vreฤka suhega kvasa (7 g) ustreza 20โ€“25 g sveลพega kvasa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite